11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Сочен сладкиш с круши

В този сочен сладкиш с круши, месестата част на плодовете се слива чудесно с пухкавото тесто, за да се получи десерт, който ще оцение със сигурност след изпичане.

Тази рецепта не е поредния вариант на плодов кейк, а обещание че есенният плод ще оживее отново и ще се превърне в нещо, което ще запомните дълго време.

Много сладкиши с круши се ограничават до поставяне на резени от плода върху тестото, но за наистина сочна сърцевина, крушите трябва да бъдат вложени в самата смес, за да пуснат своя сок.

Необходими продукти за сочен сладкиш с круши

  • 4 средни круши
  • 200 г захар
  • 200 г масло
  • 3 яйца
  • 1 ванилия
  • 200 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • щипка сол
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. канела (по желание)
  • лимонов сок, за да не потъмнеят крушите

Сладкиш със сини сливи

Приготвяне на сочен сладкиш с круши

Измийте крушите, обелете и ги нарежете на кубчета или резени. За да не потъмнеят, може да ги напръскате с малко лимонов сок.

В купа разбийте маслото със захарта до светла и пухкава смес. Добавете ванилия и едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате след всяко прибавено яйце. В друга купа пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол.

Постепенно започнете да добавяте сухите съставки към маслената смес, редувайки с прясното мляко, ако сместа е твърде гъста. Целта е получаване на гладка, пухкава смес, средно гъста, не твърда, но не и прекалено течно.

Виж още: Турски сладкиш ала крем карамел

Разстелете сместта и направите място за крушите. След това добавете нарязаните плодове и разбъркате за да се разпределят равномерно. Може да оставите няколко резена за украса отгоре, леко притиснати в тестото.

Загрейте предварително фурната на 170 градуса (с вентилатор). Пригответе форма за печене, около 22-24 см в диаметър, намажете я с масло, поръсете с брашно или използвайте хартия за печене.

Изсипете сместа в нея, загладете повърхността и печете около 45 минути до 60 час, или до златист цвят и суха клечка, която излиза чиста от центъра. Ако повърхността  се зачервява прекалено бързо, покрийте с надупчена хартия за печене за последните 10-15 минути.

Виж още: Лесен сладкиш с ябълки и канела

След изпичане оставете сладкиша да се охлади във формата, след което го прехвърлете върху решетка. Може да сервирате с лъжица ванилов сладолед или кисело мляко.

Съвети за перфектен сладкиш

  • изберете зрели круши с по-голямо съдържание на фруктоза;
  • не разбивайте тестото след добавяне на крушите;
  • проверявайте със суха клечка, ако излезе суха, значи сладкишът е готов;
  • завийте го, за да не изсъхва, но не го слагайте в затворена кутия, докато е още горещ.

Ако изпълните рецептата за сочен сладкиш с круши стъпка по стъпка, ще получите десерт, който е едновременно вкусен, ароматен, нежен и всичко друго, нон не и сух. Надяваме се този десерт да намери своето място в дома ви и да ви носи усмивки през дните, когато навън е студено.

Виж още: Домашен пухкав кекс​

Още от категорията
Последни