В този сочен сладкиш с круши, месестата част на плодовете се слива чудесно с пухкавото тесто, за да се получи десерт, който ще оцение със сигурност след изпичане.
Тази рецепта не е поредния вариант на плодов кейк, а обещание че есенният плод ще оживее отново и ще се превърне в нещо, което ще запомните дълго време.
Много сладкиши с круши се ограничават до поставяне на резени от плода върху тестото, но за наистина сочна сърцевина, крушите трябва да бъдат вложени в самата смес, за да пуснат своя сок.
Необходими продукти за сочен сладкиш с круши
- 4 средни круши
- 200 г захар
- 200 г масло
- 3 яйца
- 1 ванилия
- 200 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- щипка сол
- 50 мл прясно мляко
- 1 ч.л. канела (по желание)
- лимонов сок, за да не потъмнеят крушите
Приготвяне на сочен сладкиш с круши
Измийте крушите, обелете и ги нарежете на кубчета или резени. За да не потъмнеят, може да ги напръскате с малко лимонов сок.
В купа разбийте маслото със захарта до светла и пухкава смес. Добавете ванилия и едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате след всяко прибавено яйце. В друга купа пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол.
Постепенно започнете да добавяте сухите съставки към маслената смес, редувайки с прясното мляко, ако сместа е твърде гъста. Целта е получаване на гладка, пухкава смес, средно гъста, не твърда, но не и прекалено течно.
Виж още: Турски сладкиш ала крем карамел
Разстелете сместта и направите място за крушите. След това добавете нарязаните плодове и разбъркате за да се разпределят равномерно. Може да оставите няколко резена за украса отгоре, леко притиснати в тестото.
Загрейте предварително фурната на 170 градуса (с вентилатор). Пригответе форма за печене, около 22-24 см в диаметър, намажете я с масло, поръсете с брашно или използвайте хартия за печене.
Изсипете сместа в нея, загладете повърхността и печете около 45 минути до 60 час, или до златист цвят и суха клечка, която излиза чиста от центъра. Ако повърхността се зачервява прекалено бързо, покрийте с надупчена хартия за печене за последните 10-15 минути.
Виж още: Лесен сладкиш с ябълки и канела
След изпичане оставете сладкиша да се охлади във формата, след което го прехвърлете върху решетка. Може да сервирате с лъжица ванилов сладолед или кисело мляко.
Съвети за перфектен сладкиш
- изберете зрели круши с по-голямо съдържание на фруктоза;
- не разбивайте тестото след добавяне на крушите;
- проверявайте със суха клечка, ако излезе суха, значи сладкишът е готов;
- завийте го, за да не изсъхва, но не го слагайте в затворена кутия, докато е още горещ.
Ако изпълните рецептата за сочен сладкиш с круши стъпка по стъпка, ще получите десерт, който е едновременно вкусен, ароматен, нежен и всичко друго, нон не и сух. Надяваме се този десерт да намери своето място в дома ви и да ви носи усмивки през дните, когато навън е студено.
Виж още: Домашен пухкав кекс

