15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Соленки със сирене по изпитана рецепта

Соленки със сирене са класическо печиво от рода на снаксовете и закуските за бързо прихапване, които се радват на голяма популярност сред хората от всички възрасти.

Те са перфектни както за закуска, така и за следобедно или междинно хранене или като допълнение към чаша кафе или чай. Вариациите на соленки със сирене са много, някои са по-твърди и препечени, докато други запазват своята крехка сърцевина и мек вид отвътре.

За да приготвите соленки със сирене са нужни съвсем малко продукти и около 1 час време, което да отделите за тяхната направа. Ще се нуждаете от следното:

Необходими продукти

  • 200-250 гр. бяло сирене (настъргано)
  • 100 гр. меко краве масло
  • 3 супени лъжици олио (може и зехтин)
  • 300 гр. бяло брашно
  • 1/2 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 жълтък (за намазване)
  • сусам, маково семе, или слънчогледови семки (за поръсване)​

Виж още: Кифлички със сирене

Приготвяне на соленки със сирене

Приготвяне на соленките

В голяма купа смесете пресятото брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте добре, след което добавете мекото масло, олиото и настърганото сирене. Замесете меко и хомогенно тесто и ако то е твърде лепкаво, добавете още малко брашно.​

Поръсете работния плот с брашно и разточете тестото на лист с дебелина около 0.7 см. С помощта на нож изрежете пръчици както е показано на снимката (може кръгчета или други форми). Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене.​

Разбийте жълтъка и намажете всяка соленка с получената смес. Това ще придаде лека спойка отгоре на всяка соленка и ще прибави чудесен жълт цвят. Поръсете отгоре по желания със сусам, маково семе или слънчогледови семки.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете соленките за около 15-20 минути или докато придобият златист цвят. След изпичане ги оставете да се охладят настрани преди сервиране.

Съвети и вариации за перфектните соленки със сирене

соленки със сирене

  • за още по-богат вкус може да добавите настърган кашкавал или пармезан към тестото;
  • ако предпочитате пикантен вкус, добавете щипка черен пипер или лют пипер към тестото за соленките;
  • соленките могат да се съхраняват в плътно затворен за приблизително 5 дни. след опичане.

Виж още: Традиционни бухти

Хранителна стойност (за 1 соленка)

  • калории: 45 гр
  • протеини: 0.5 гр.
  • мазнини: 4 гр.
  • въглехидрати: 6 г​р.

Тази рецепта за соленки със сирене е изключително лесна за приготвяне и само с няколко основни съставки и малко време може да създадете нещо ароматно и хрупкаво, което ще остави траен вкус в устата ви.

Без значение дали ги сервирате на закуска, като следобеден снакс или като допълнение към напитки, те винаги са добър избор. Опитайте рецептата и се насладете на домашния вкус на класическите соленки със сирене.

снимки: личен архив

Виж още: Баница на тиган

Още от категорията
Последни