Содени питки със сирене са едно от онези закуски, които ни връщат към спомените от детството. Те са част от нашата кулинарна история и със своя автентичен вкус, тези питки са идеални както за самостоятелно хапване или като допълнение към основно ястие.
Необходими продукти за питки със сода и сирене
- 400 гр. кисело мляко
- 450 гр. брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 200 гр. натрошено сирене
- олио за оформяне на питките
- масло
Виж още: Домашни кренвиршки
Начин на приготвяне на содени питки със сирене
В купа смесете киселото мляко и содата бикарбонат. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои около 5 минути, докато се активира содата и млякото започне да шупне.
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете шупналото кисело мляко. Добавете натрошеното сирене и разбъркайте добре, докато се получи меко и леко лепкаво тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да се оформят питките по-лесно.
Застелете тава с хартия за печене. С намазнени ръце оформете от тестото топки с размер на мандарина и ги подредете в тавата, като оставяте разстояние между тях. Поставете в средата на всяка содена питка по едно парченце масло.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете питките за около 25-30 минути, докато придобият златист цвят и апетитна коричка. След изпичане, извадете питките и ги оставете да се охладят леко преди сервиране.
Съвети за перфектни содени питки
- Използвайте качествено кисело мляко и сирене за по-добър вкус.
- Уверете се, че киселото мляко е на стайна температура, за да се активира по-добре содата.
- Ако желаете по-интересна форма, можете да направите леки разрези върху всяка питка преди печене.
- Добавете щипка чубрица или други любими подправки към тестото за допълнителен аромат.
Тези содени питки със сирене са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. Със своята простота и уникален вкус, те са перфектен избор за всяко време на деня.
снимки: личен архив
Виж още: