12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Сладко от сини сливи и тиква​

Това е едно от онези домашни лакомства, които може да се поднесат както към палачинки и мекици, така и да се ползват за пълнеж на десерти.

Рецептата е подходяща за тези от вас, които ценят истинския вкус на домашно приготвените сладка у дома.

Необходими продукти за сладко от сини сливи и тиква​

  • 1 кг сини сливи (добре узрели, почистени от костилки)
  • 500 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)
  • 1 кг захар
  • 1 чаена чаша вода
  • 1 ч.л. лимонена киселина или сокът от 1 лимон
  • 1 пръчка канела (или 1/2 чаена лъжичка канела на прах)

Приготвяне на сладко от сини сливи и тиква​

Измийте сливите, разполовете ги и отстранете костилките.

Тиквата се обелва, почиства от семките и се нарязва на малки кубчета с приблизително еднакъв размер, за да се сварят равномерно. Подгответе и захарта, като я разделите на две части, едната за началното варене, а другата за сгъстяването накрая.

Виж още:

Сладко от тиква без вар: уловена есен в буркан

Есента е сезон, който носи особена топлина в дома. Дните стават по-кратки, въздухът се изпълва с аромат на печени кестени и…

В дълбока тенджера се изсипва водата и половината от захарта. Варете, докато захарта се разтвори напълно и сиропът започне да кипи. Добавете нарязаната тиква и варете на умерен огън около 15 минути, докато започне да омеква, но без да се разпада.

Следва да прибавете и сливите, заедно с останалата захар и канелата и разбъркайте. Намалете котлона и оставете сместа да ври на слаб огън, като периодично разбърквате.

Сладкото се вари бавно, за да може водата да се изпари постепенно и плодовете да се наситят с вкус. В зависимост от сочността на сливите и тиквата, това може да отнеме между 40 и 60 минути.

Щом сладкото започне да се сгъстява и капка от него не се разлива при поставяне върху студена чиния, е готово. В този момент добавете лимонената киселина (или сока), разбъркайте и свалете от огъня.

Горещото сладко се насипва в сухи, предварително затоплени буркани и се затваря плътно с капачки, след което се обръща, за да се вакуумират по-добре. Сладкото може да се съхранява през цялата зима, без да промени вкуса си.

Така приготвеното сладко от сини сливи и тиква е подходящо за мазане върху филия с масло, като гарнитура към мекици  или дори като плънка за домашен сладкиш, кекс и други. Остава само да го приготвите и да му се насладите.

Виж още » Сладко от сини сливи в буркани

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни