Тази рецепта за сладко от дюли на парчета използва традиционни техники и сезонни продукти, за направата на това искушение през есента, когато дюлите започват да зреят.
Със своя аромат и деликатен вкус, то е идеално дори и самостоятелно поднесено за десерт, за добавяне в кекс или при приготвяне на други сладкиши.
Необходими продукти
- 1 кг дюли
- 700 гр захар
- 1ч ч.л. лимонена киселина
- 400 мл вода
Начин на приготвяне на сладко от дюли на парчета
Дюлите, които използвате трябва да са твърди, ароматни и здрави, без петна или повреди, които биха развалили вкусът и видът на готовия продукт.
Обелете ги и премахнете твърдата кора, след което отстранете сърцевината и семената.
Нарежете дюлите на парчета с приблизителна големина 2-2,5см. Когато парчетата са равномерни, те ще се сварят еднакво и ще изглеждат привлекателно в буркана. Поставете ги в тенджера с малко оцет за 10-15 минути и ги извадете.
Загрейте на умерен огън водата и захарта и след като кипне, разбъркайте добре, прибавете дюлите и намалете силата на огъннбя до умерен. Ако в тенджерата започне да се образува пяна, е добре да я отстранявате с лъжица.
Виж още: Класическо сладко от дюли
10 минути преди готовност на добавете лимонената киселина, отнемате сладкото и напълнете в чисти и подсушени буркани, още докато е горещо.
Затворете бурканите и стерилизирайте за по-голяма дълготрайност, макар да не е задължително.
Виж още: Как да съхраним дюли
Кратки съвети
- за по-богат вкус, добавете карамфилчета по време на варенето;
- сладкото върви чудесно с домашни палачинки или филийка с масло, което подчертава сладостта и аромата му;
- за да запазите парчетата цели, ги сложете ввъв вече кипнал ситоп, чак след което намалете до умерен огън.
Готовото сладко от дюли на парчета е с подчертан естествен вкус и аромат, защото не се използват силни консерванти, освен лимонената киселина, която дори не се усеща.
Виж още: Сладко от тиква без вар
снимка: Pexles

