12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Сладко от дюли на парчета

Тази рецепта за сладко от дюли на парчета използва традиционни техники и сезонни продукти, за направата на това искушение през есента, когато дюлите започват да зреят.

Със своя аромат и деликатен вкус, то е идеално дори и самостоятелно поднесено за десерт, за добавяне в кекс или при приготвяне на други сладкиши.

Необходими продукти

  • 1 кг дюли
  • 700 гр захар
  • 1ч ч.л. лимонена киселина
  • 400 мл вода

Начин на приготвяне на сладко от дюли на парчета

Дюлите, които използвате трябва да са твърди, ароматни и здрави, без петна или повреди, които биха развалили вкусът и видът на готовия продукт.

Обелете ги и премахнете твърдата кора, след което отстранете сърцевината и семената.

Сладко от сини сливи на фурна

Нарежете дюлите на парчета с приблизителна големина 2-2,5см. Когато парчетата са равномерни, те ще се сварят еднакво и ще изглеждат привлекателно в буркана. Поставете ги в тенджера с малко оцет за 10-15 минути и ги извадете.

Загрейте на умерен огън водата и захарта и след като кипне, разбъркайте добре, прибавете дюлите и намалете силата на огъннбя до умерен. Ако в тенджерата започне да  се образува пяна, е добре да я отстранявате с лъжица.

Виж още: Класическо сладко от дюли

10 минути преди готовност на добавете лимонената киселина, отнемате сладкото и напълнете в чисти и подсушени буркани, още докато е горещо.

Затворете бурканите и стерилизирайте за по-голяма дълготрайност, макар да не е задължително.

Виж още: Как да съхраним дюли

Кратки съвети

  • за по-богат вкус, добавете карамфилчета по време на варенето;
  • сладкото върви чудесно с домашни палачинки или филийка с масло, което подчертава сладостта и аромата му;
  • за да запазите парчетата цели, ги сложете ввъв вече кипнал ситоп, чак след което намалете до умерен огън.

Готовото сладко от дюли на парчета е с подчертан естествен вкус и аромат, защото не се използват силни консерванти, освен лимонената киселина, която дори не се усеща.

Виж още: Сладко от тиква без вар

снимка: Pexles

Още от категорията
Последни