Домашния сладкиш с ябълки и бисквити макар и да изглежда обикновен на пръв поглед, има вкус, който ще ви навее мили спомени от детството.
Комбинацията от сочни ябълки и бисквити създава плътен, богат аромат и мека текстура, които не отстъпват и на най-изисканите десерти.
Необходими продукти за сладкиш с ябълки и бисквити
- 1 кг сладки ябълки
- 200 г бисквити с масло
- 250 г брашно
- 3 яйца
- 100 г захар
- 50 г масло
- 1 ч.л. канела
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- 50 г орехи (по желание)
- пудра захар за поръсване
Виж още » Домашен кекс с ябълки и канела
Начин на приготвяне на сладкиш с ябълки и бисквити
Обелете ябълките и отстранете семките, след което ги настържете на едро ренде. В дълбок тиган или тенджера загрейте маслото и прибавете настърганите ябълки заедно със захарта и канелата.
Разбъркайте добре и ги оставете да се задушават за 10-15 минути, докато омекнат и се изпари отеделилата се вода. После добавете ванилията и щипка сол и оставете сместа да се охлади.
Разбийте яйцата със захарта, а след това добавете брашното и бакпулвера, и разбийте сместта отново, след което добавете ябълките към нея и само разбъркайтре.
Виж още: Шоколадов сладкиш със специален таен сос
Избирате подходяща форма, най-добре правоъгълна или кръгла и намазвате дъното с масло, след което редите слой бисквити и слагате тънък слой от задушените ябълки.
Продължете така, като редувате слоеве от ябълковата смес с бисквити, докато продуктите свършат. По желание между слоевете се поръсват смлени орехи.
Формата се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около половин час, докато повърхността придобие златист цвят и лека коричка. След изваждане сладкишът трябва се оставя да се охлади напълно, за да стегне.
Виж още: Лесен сладкиш с ябълки и канела
Преди поднасяне сладкишът се поръсва с пудра захар и, ако желаете, се украсява с резени пресни ябълки или орехови ядки. Съчетава се добре с чаша ароматен чай или кафе, а в по-топлите дни, с топка ванилов сладолед.
За по-здравословен вариант, заменете захарта с мед или кафява захар, което ще придаде на сладкиша по-дълбок карамелен вкус. Също така, добавянето на малко настърган лимонов или портокалов кора ще освежи аромата и ще внесе цитрусова свежест.
Ако използвате кисели ябълки, може да увеличите количеството захар, а при по-сладки сортове, да го намалите. Важно е да се намери балансът, който да запази естествения вкус на плода, без да го потиска.
Сладкишът може да се съхранява в хладилник до 3 дни, като вкусът му става дори по-добър с времето, защото бисквитите поемат аромата на ябълките и канелата.
Виж още: Сладкиш със сини сливи
В този сладкиш с ябълки и бисквити няма тежки кремове или излишна украса, но има естествена сладост и аромат на есен, нещо което само домашно приготвената храна може да ни подари.

