Този сладкиш с тиква е един от онези десерти, които традиционно се приготвят през есента, когато сезонните плодове са в изобилие.
Освен че е вкусен, сладкишът е и също толкова полезен, благодарение на богатия хранителен профил, витамини и фибри, налични в тиквата.
Десертът е подходящ избор за следобедно кафе, празнична трапеза или просто за онези моменти, в които ви се иска да се поглезите.
Необходими продукти:
- 500 г настъргана тиква
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 1 ванилия
- щипка сол
- пудра захар за поръсване
Виж още » Карамелизирана тиква на фурна
Начин на приготвяне на сладкиш с тиква
Обелете тиквата и я настържете на едро ренде. Ако тиквата е по-сочна, може да я отцедите, за да не стане сместа прекалено течна. В голяма купа разбийте яйцата със захарта до побеляване и постепенно добавете олиото на тънка струйка, като продължавате да разбивате.
В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, ванилията и щипка сол. Сухите съставки се добавят към яйчената смес на части, като се разбърква внимателно с шпатула. Когато сместа стане хомогенна, прибавете настърганата тиква и разбъркайте отново, така че тя да се разпредели равномерно навсякъде.
Виж още » Печена тиква с мляко и яйца, и ориз
Готовата смес изсипете в предварително намазнена и набрашнена тавичка или форма за печене. Поставете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 45 минути, докато повърхността придобие златист цвят.
Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади, преди да го поръсите с пудра захар. За още по-богат вкус може да добавите и шепа нарязани орехи, стафиди или настъргана кора от портокал.
Тайната на перфектния сладкиш с тиква се крие в баланса между ароматите и консистенцията. Тиквата трябва да остане сочна, но не прекалено влажна, а канелата да придаде деликатен, но не натрапчив аромат.
Виж още » Тиква с мляко и яйца

