12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Сладкиш с тиква

Този сладкиш с тиква е един от онези десерти, които традиционно се приготвят през есента, когато сезонните плодове са в изобилие.

Освен че е вкусен, сладкишът е и също толкова полезен, благодарение на богатия хранителен профил, витамини и фибри, налични в тиквата.

Десертът е подходящ избор за следобедно кафе, празнична трапеза или просто за онези моменти, в които ви се иска да се поглезите.

Необходими продукти:

  • 500 г настъргана тиква
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • пудра захар за поръсване

Виж още » Карамелизирана тиква на фурна

Начин на приготвяне на сладкиш с тиква

Обелете тиквата и я настържете на едро ренде. Ако тиквата е по-сочна, може да я отцедите, за да не стане сместа прекалено течна. В голяма купа разбийте яйцата със захарта до побеляване и постепенно добавете олиото на тънка струйка, като продължавате да разбивате.

В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, ванилията и щипка сол. Сухите съставки се добавят към яйчената смес на части, като се разбърква внимателно с шпатула. Когато сместа стане хомогенна, прибавете настърганата тиква и разбъркайте отново, така че тя да се разпредели равномерно навсякъде.

Виж още » Печена тиква с мляко и яйца, и ориз

Готовата смес изсипете в предварително намазнена и набрашнена тавичка или форма за печене. Поставете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 45 минути, докато повърхността придобие златист цвят.

Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади, преди да го поръсите с пудра захар. За още по-богат вкус може да добавите и шепа нарязани орехи, стафиди или настъргана кора от портокал.

Тайната на перфектния сладкиш с тиква се крие в баланса между ароматите и консистенцията. Тиквата трябва да остане сочна, но не прекалено влажна, а канелата да придаде деликатен, но не натрапчив аромат.

Виж още » Тиква с мляко и яйца

Още от категорията
Последни