26.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Салморехо: студена крем супа с корени от Кордоба

Салморехо е гъста испанска студена супа която съчетава сочни и добре узрели домати с накиснат бял хляб екстра върджин зехтин и чесън.

За разлика от по-лекия гаспачо салморехо има кремообразна текстура без добавки като краставица или чушка и обикновено се сервира силно охладен гарниран с твърдо сварено яйце и хамон (испанска сурово-сушена шунка).

Ястието се споменава в документи още от края на деветнадесети век но корените му са по-стари и свързани със селската практика за оползотворяване на вчерашния хляб.

Необходими продукти за класическа порция Салморехо за четири души

  • зрели червени домати без зелени жилки (около 1 кг.)
  • бял хляб с кора от предишния ден (150гр без кората)
  • 100 мл екстра върджин зехтин
  • 1 голяма скилидка чесън
  • 1 ч.л. сол (или по вкус)
  • за гарниране – едно твърдо сварено яйце и четиридесет грама хамон или прошуто

Гаспачо: рецепта с традиционен испански вкус

Начин на приготвяне на салморехо

За избор на доматите се предпочитат сортове с тънка ципа и високо съдържание на плодова каша. Хлябът трябва да е сух за да поеме течността без да се разпада на гранули. Чесънът се обелва а зародишът по желание се отстранява за по-деликатен вкус.

Доматите се напръскват с вряла вода за десет секунди след което се охлаждат с ледена вода и се белят. Обелените домати се разполовяват, семената се прецежда и се отделя месестата част.

Хлябът се накъсва и се накисва пет минути в доматения сок докато омекне напълно. В блендер се поставят доматите хлябът, чесънът и солта. Пасирате всичко до получаване на хомогенна смес.

Без да се прекъсва блендирането зехтинът се влива на тънка струя за да се получи стабилна емулсия. Готовата супа се охлажда по 2 часа за да се обединят ароматите и текстурата.

Гарниране и сервиране и полезни съвети

Салморехо се поднася силно охладен в плитка купа. Отгоре се добавят ситно нарязано твърдо сварено яйце и кубчета хамон.

При вегетариански вариант месото се заменя с авокадо или допълнително яйце. Посипването с няколко капки зехтин преди поднасяне ще придаде по-плътнен вкус.

Виж още: Супа от тиквички, краставици и авокадо

Вариации и регионални адаптации

В някои чазсти на Испания към сместа се добавя малко шери оцет за лека киселинност.

Лятната версия от Севиля използва черен хляб което води до по-тъмна окраска и земен нюанс на супата.

В модерните ресторанти се срещат гарнитури от печени зеленчуци аншоа или козе сирене но основата винаги остава домат хляб и зехтин.

Хранителна стойност и ползи

Богатото съдържание на ликопен в термично необработени домати подкрепя организма с антиоксиданти. Зехтинът осигурява мононенаситени мастни киселини полезни за сърдечносъдовата система, а комбинацията с хляб води до засищаща лятна супа без излишни мазнини.

При температура от 4 градуса студената супа запазва вкуса си два до три дни в плътно затворен стъклен съд. Замразяване не се препоръчва поради промяна в емулсията след размразяване.

Салморехо е ярък пример за андалуското кулинарно наследство, в което съвсем обикновените продукти могат да се превърнат в изискано и разхлаждащо ястие. То е идеално начало за лятно меню а високото съдържание на полезни вещества го превръща в пълноценна храна за всяка трапеза.

Виж още: Гаспачо с печени чушки

Още от категорията
Последни