Салморехо е гъста испанска студена супа която съчетава сочни и добре узрели домати с накиснат бял хляб екстра върджин зехтин и чесън.
За разлика от по-лекия гаспачо салморехо има кремообразна текстура без добавки като краставица или чушка и обикновено се сервира силно охладен гарниран с твърдо сварено яйце и хамон (испанска сурово-сушена шунка).
Ястието се споменава в документи още от края на деветнадесети век но корените му са по-стари и свързани със селската практика за оползотворяване на вчерашния хляб.
Необходими продукти за класическа порция Салморехо за четири души
- зрели червени домати без зелени жилки (около 1 кг.)
- бял хляб с кора от предишния ден (150гр без кората)
- 100 мл екстра върджин зехтин
- 1 голяма скилидка чесън
- 1 ч.л. сол (или по вкус)
- за гарниране – едно твърдо сварено яйце и четиридесет грама хамон или прошуто
Начин на приготвяне на салморехо
За избор на доматите се предпочитат сортове с тънка ципа и високо съдържание на плодова каша. Хлябът трябва да е сух за да поеме течността без да се разпада на гранули. Чесънът се обелва а зародишът по желание се отстранява за по-деликатен вкус.
Доматите се напръскват с вряла вода за десет секунди след което се охлаждат с ледена вода и се белят. Обелените домати се разполовяват, семената се прецежда и се отделя месестата част.
Хлябът се накъсва и се накисва пет минути в доматения сок докато омекне напълно. В блендер се поставят доматите хлябът, чесънът и солта. Пасирате всичко до получаване на хомогенна смес.
Без да се прекъсва блендирането зехтинът се влива на тънка струя за да се получи стабилна емулсия. Готовата супа се охлажда по 2 часа за да се обединят ароматите и текстурата.
Гарниране и сервиране и полезни съвети
Салморехо се поднася силно охладен в плитка купа. Отгоре се добавят ситно нарязано твърдо сварено яйце и кубчета хамон.
При вегетариански вариант месото се заменя с авокадо или допълнително яйце. Посипването с няколко капки зехтин преди поднасяне ще придаде по-плътнен вкус.
Виж още: Супа от тиквички, краставици и авокадо
Вариации и регионални адаптации
В някои чазсти на Испания към сместа се добавя малко шери оцет за лека киселинност.
Лятната версия от Севиля използва черен хляб което води до по-тъмна окраска и земен нюанс на супата.
В модерните ресторанти се срещат гарнитури от печени зеленчуци аншоа или козе сирене но основата винаги остава домат хляб и зехтин.
Хранителна стойност и ползи
Богатото съдържание на ликопен в термично необработени домати подкрепя организма с антиоксиданти. Зехтинът осигурява мононенаситени мастни киселини полезни за сърдечносъдовата система, а комбинацията с хляб води до засищаща лятна супа без излишни мазнини.
При температура от 4 градуса студената супа запазва вкуса си два до три дни в плътно затворен стъклен съд. Замразяване не се препоръчва поради промяна в емулсията след размразяване.
Салморехо е ярък пример за андалуското кулинарно наследство, в което съвсем обикновените продукти могат да се превърнат в изискано и разхлаждащо ястие. То е идеално начало за лятно меню а високото съдържание на полезни вещества го превръща в пълноценна храна за всяка трапеза.
Виж още: Гаспачо с печени чушки