-2.7 C
София
вторник, 11 февруари, 2025

Рецепта за прасковки от едно време

Сладките Прасковки са традиционен нашенски десерт, който носи носталгия по миналото и радост на младото поколение, а и не само. Тези цветни и ароматни сладки, наподобяващи истински праскови, са били неизменна част от празничните трапези и семейните събирания, когато лакомствата се правеха у дома.

Ето стъпките и съставките за приготвяне, както и някои съвети за постигане на по-добър резултат.

Необходими продукти за една доза прасковки

За тестото:

  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша олио
  • 3/4 чаена чаша кисело мляко
  • 2 чаени лъжички амонячна сода
  • 6 чаени чаши брашно

За плънката:

  • 100 грама краве масло
  • 1 чаена чаша мармалад (по избор)
  • 1/2 чаена чаша смлени орехи
  • трохите от изпечените сладки

За оцветяване и украса:

  • червена и жълта сладкарска боя
  • 1 чаена чаша захар
  • чиста от чемшир (по желание)

Как да направите сладки прасковки стъпка по стъпка

Приготвяне на тестото

тесто за прасковки

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и побелее. Към яйчената смес добавете олиото и продължете да разбивате до хомогенност. В отделна купичка смесете амонячната сода с киселото мляко и изчакайте да шупне. След това добавете тази смес към основната.

тесто за прасковки

Постепенно добавяйте пресятото брашно, като бъркате непрекъснато, докато получите меко и нелепнещо тесто. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине за около 1 час.

Оформяне и печене на сладките

оформяне на топчета за прасковки

От втасалото тесто откъсвайте малки парченца (около 12 грама всяко) и ги оформяйте на топчета подходящи за прасковки. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.

печене на сладки прасковки

Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса без вентилатор за около 10-15 минути или докато сладките придобият лек златист цвят. След изпичане е нужно да се охладят напълно.

Приготвяне на плънката

плънка за прасковките

С помощта на малка лъжичка внимателно издълбайте малка част от плоската страна на всяка сладка, като запазите трохите. В купа смесете омекналото краве масло, мармалада, смлените орехи и трохите от сладките, докато получите хомогенна смес.

Сглобяване на прасковките

сглобяване на прасковки

Сложете малко от плънката в издълбаната част на една сладка и я слепете с друга, оформяйки форма на праскова. В две отделни купички разтворете червената и жълтата сладкарска боя с малко вода.

Потопете половината от всяка прасковка първо в жълтата, а след това в червената боя, за да постигнете реалистичен цвят. След оцветяване оваляйте всички прасковки в захар. По желание поставете по едно листенце от чемшир между двете слепени сладки за по-автентичен вид.

Подредете готовите сладки в поднос и ги оставете да престоят няколко часа или една нощ, за да омекнат и ароматите да се смесят.

прасковки сладки

Малки съвети

За плънката използвайте мармалад с плътна текстура и интензивен вкус, например от шипки, кайсии или сливи. Това ще придаде богатство на вкуса на сладките.

Спазвайте пропорциите в рецептата, за да получите идеалната текстура на тестото и плънката.

За по-естествен ефект можете да експериментирате с различни пропорции на червената и жълтата боя. Важно е да не прекалявате с интензитета на цветовете, за да избегнете изкуствен вид.

Ако ги съхранявате в херметически затворена кутия на хладно място ще издържат за около 10 дни.

Тези сладки Прасковки не са поредния десерт, а и мил спомен от детството на почти всеки от нас. Тяхната подготовка изисква търпение и нужното време, но резултатът си заслужава всяка една минута прекарана в кухнята. С красивия си външен вид и неповторим вкус, те са достоен избор за празнична трапеза или за всеки друг повод.

Още от категорията
Последни