15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Рецепта за меденки

Сладки меденки са универсални сладки, които освен че са изключително вкусни са и много дълкготрайни, което ги прави още по-предпочитан избор за сладкиши, без поводд или по време на всеки значим празник.

Както се подразбира, се ползва пчелен мед, както и канела, която им придава приятен вкус и аромат. Тази рецепта за меденки е класическия вариант за приготвяне, който ще ви върне към вкусовете от вашето детство.

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.чаша захар
  • 1 ч. чаша олио
  • 5-6 супени лъжици мед
  • 2-3 чаени лъжички канела
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • щипка сол
  • около 500 г брашно (до получаване на меко тесто)

Виж още: Прасковки от едно време

Приготвяне на домашни меденки

меденки

Започнете, като в голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Към яйчената смес добавете меда и олиото, като продължавате да разбивате до хомогенизиране.

Прибавете канелата и содата за хляб, като разбъркате добре и започнете да добавяте брашното на части, като месите до получаване на меко и нелепнещо тесто.

От готовото тесто оформете топчета с големина на орех и ги подредете върху тава, покрита с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути или до златисто.

След изпичане оставете меденките да изстинат върху решетка. След охлаждане, може да слепите 2 меденки с мармалад или друго, това е единия вариант. Другият е да ги украсите с шоколад или друг айсинг, които да им придаде по-уникален вид.

Съвети и вариации:

меденки

  • Слепени меденки: След като изстинат, може да слепите сладките две по две с  шоколадов крем и друго сладко.
  • Глазура: За допълнителен вкус и украса, може да приготвите глазура от пудра захар и лимонов сок и да ги намажете отгоре.
  • Ароматизиране: Добавете настъргана лимонова или портокалова кора към тестото за свеж аромат.

Класическите меденки са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. Със своя неповторим аромат и текстура, те са идеални за чаша кафе или всеки празник. Следвайки тази рецепта за меденки стъпка по стъпка, за да приготвите това сладко изкушение.

снимки: личен архив

Виж още: Домашен кекс

Още от категорията
Последни