Супа топчета е може би едно от най-любимите ястия от нашето кулинарно богатство, което съчетава вкусна кайма с ориз, оформена на малки топчета с добавени зеленчуци и ароматна застройка в уникална симбиоза.
Това предястие е част от детството на мнозина, било то от училище или от времето, когато майките ни я приготвяха често в ранната ни възраст и се е запазила и до днес, като класика при супите.
Представяме ви две класически рецепти за супа топчета, по които да се водите, ако все още не сте опитвали да я приготвите досега.
Рецепта 1: Класическа супа топчета със застройка
Необходими продукти:
- 400 гр кайма (смес свинско и телешко);
- 1/2 ч.ч. ориз;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- 1 картоф;
- 1/2 корен целина;
- 1 ч.л. черен пипер;
- сол на вкус;
- 2 с.л. олио;
- 2 жълтъка;
- 200 г кисело мляко;
- сокът от 1/2 лимон;
- 2 с.л. брашно (по желание);
- 2,5 л вода.
Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на ситно морковите, лука, картофа и целината. Загрейте олиото в тенджера, и сложете в нея всички зеленчуци, като ги задушите за няколко минути. След това залейте с водата и я оставете да заври.
В купа смесете каймата с измития ориз, малко сол и черен пипер. Така внимателно с образувалата се смес оформете малки топчета, като е добре преди това кахмата с ориза да престои за около половин час. Прибавете ги към супата, когато вече е завряла, и продължете да готвите около 30 минути, докато се сварят.
Забележка: Топчетата се оформята с малко брашно, за да се запечатат при пускането им в топлата супа при готвене. Не правете прекалено големи топчета, тъй като може да се напукат.
Щом правите класическа супа топчета, то тя задължително има застройка. За тази цел разбийте жълтъците с киселото мляко и лимоновия сок и добавете 2 черпака от горещия бульон към сместа, докато се изравни температурата на застройката с тази на супатса. След това добавете готовата застройка в тенджерата и продължете да готвите супата за още 2–3 минути на слаб огън.
Виж още: Спаначена крем-супа
А сега ви представяме и втората рецепта.
Рецепта 2: Супа топчета с фиде и магданоз (без застройка)
Тази рецепта без застройка предлага по-лека и ефирна версия от първата рецепта за класическия вариант със застройка, като при не ще добавим фиде и свеж магданоз за допълнителен аромат.
Необходими продукти:
- 400 гр кайма (свинска или смес);
- 1 яйце;
- 2 с.л. ориз;
- 1 морков;
- 1 малка глава лук;
- 1 малка чушка;
- 1/3 ч.ч. фиде;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1/2 ч.л. червен пипер;
- сол на вкус;
- 2 с.л. олио;
- 2 с.л. нарязан магданоз;
- 2,5 л вода.
Виж още: Застройка за пилешка супа с яйце и кисело мляко
Начин на приготвяне
Нарежете лука, моркова и чушката на ситно и ги задушете с олиото в тенджера на среден огън. След като омекнат, добавете водата и оставете да заври.
В отделна купа омесете каймата с яйцето, ориза, черен пипер и сол и внимателно с навлажнени ръце оформете малки, еднакви по размер топчета от каймата. Щом бульонът започне да ври, внимателно ги добавете едно по едно в тенджерата и намалете огъня, като варите за още 25 минути.
След това прибавете фидето и оставете супата да къкри още 10 минути, като разбърквате от време на време, за да не залепне някой компонент на дъното на тенджерата. Преди да я свалите от котлона поръсете с червен пипер и ситно нарязан магданоз.
Така оставете супата да почине няколко минути с похлупен капак, за да се насити още повече на вкус и аромат. По тази рецепта приготвената супа топчета ще бъде бистра, лека и много питателна, подходяща за пролетно-летния сезон а и извън него.
Кратки съвети
- При оформянето на топчетата намокрете ръцете си с вода, за да не залепват.
- Ако предпочитате по-гъста супа, добавете една лъжица брашно към застройката или повече ориз.
- Супата е още по-вкусна, когато престои няколко часа след приготвяне.
Супа топчета е доказателството за това как едни съвсем обикновени на вид продукти могат да се комбинират в неустоим вкус. Без значение дали я приготвяте със застройка или без, това ястие винаги ще ви засити и остави траен приятен вкус в устата. Опитайте и двете рецепти, за да разберете коя ще се хареса повече на вашето семейство.
Виж още: Агнешка супа