Тутманикът е едно от най-обичаните и традиционни печива у нас, което присъства на трапезата при различни поводи, от обикновнни семейни закуски до празнични дни. Със своята пухкава текстура и апетитна плънка от сирене, той е ненадминат и желан на всяка трапеза.
В следващите редове ще ви представим подробна рецепта за тутманик, която съчетава автентичния вкус и спцифичната техника на приготвяне.
Необходими продукти
За тестото:
- 700-800 гр. брашно
- 200 мл. топла вода
- 200 гр. кисело мляко
- 20 гр. прясна мая
- 1 с.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 3-4 с.л. олио
- 2 до 3 яйца
За плънката:
- 250-300 гр. натрошено сирене
- 1 яйце
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. олио
Виж още: Домашни кренвиршки
Начин на приготвяне на Тутманик
Първо в купа разтворете прясната мая в топлата вода и добавете захарта и 3-4 с.л. брашно, след което разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Оставете сместа на топло място за около 10-15 минути, докато маята се активира и започне да образува мехурчета.
В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата, а в него добавете яйцата, киселото мляко, олиото, солта и активираната мая.
Замесете меко и еластично тесто и ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне. Оформете тестото на топка, намажете го с малко олио, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 30-40 минути до 1 час, докато удвои обема си.
Отделно от това, в купа смесете натрошеното сирене с едно яйце и разбъркайте добре до получаване на еднородна смес. Разделете втасалото тесто на 6-7 равни части (топки), както е показано на снимката.
Върху набрашнена повърхност разточете всяка част на кора с дебелина около 0.5 см и намажете първата кора с малко олио и разпределете част от плънката равномерно.
Навийте на руло и започнете да оформяте, в предварително намазнена тава, както се оформя вита баница. Повторете същото и с останалите кори.
Покрийте тавата с кърпа и оставете тутманика да втаса отново за около 20-30 минути, а през това време в малка купа разбийте жълтъка с малко олио и намажете втасалия тутманик с получената смес.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути, докато придобие златист цвят. След изпичане, извадете тутманика от фурната и го покрийте с кърпа за около 10 минути, за да омекне.
Този тутманик е идеален за закуска, обяд или вечеря, както и за специални семейни поводи. Ако изпълните тази рецепта точно съпка по стъпка, ще може да го пресъздадете едно към едно и ще ще зарадвате вашето семейство и гости.
снимки: личен архив
Виж още: