15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Рацепта за тутманик

Тутманикът е едно от най-обичаните и традиционни печива у нас, което присъства на трапезата при различни поводи, от обикновнни семейни закуски до празнични дни. Със своята пухкава текстура и апетитна плънка от сирене, той е ненадминат и желан на всяка трапеза.

В следващите редове ще ви представим подробна рецепта за тутманик, която съчетава автентичния вкус и спцифичната техника на приготвяне.​

Необходими продукти

За тестото:

  • 700-800 гр. брашно
  • 200 мл. топла вода
  • 200 гр. кисело мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 3-4 с.л. олио
  • 2 до 3 яйца

За плънката:

  • 250-300 гр. натрошено сирене
  • 1 яйце

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. олио

Виж още: Домашни кренвиршки

Начин на приготвяне на Тутманик

оформяне на топките за тутманика

Първо в купа разтворете прясната мая в топлата вода и добавете захарта и 3-4 с.л. брашно, след което разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

Оставете сместа на топло място за около 10-15 минути, докато маята се активира и започне да образува мехурчета.​

В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата, а в него добавете яйцата, киселото мляко, олиото, солта и активираната мая.

Замесете меко и еластично тесто и ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне. Оформете тестото на топка, намажете го с малко олио, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 30-40 минути до 1 час, докато удвои обема си.​

редене на тутманик

Отделно от това, в купа смесете натрошеното сирене с едно яйце и разбъркайте добре до получаване на еднородна смес.​ Разделете втасалото тесто на 6-7 равни части (топки), както е показано на снимката.

Върху набрашнена повърхност разточете всяка част на кора с дебелина около 0.5 см и намажете първата кора с малко олио и разпределете част от плънката равномерно.

Навийте на руло и започнете да оформяте, в предварително намазнена тава, както се оформя вита баница. Повторете същото и с останалите кори.

Покрийте тавата с кърпа и оставете тутманика да втаса отново за около 20-30 минути, а през това време в малка купа разбийте жълтъка с малко олио и намажете втасалия тутманик с получената смес.

вкусен тутманик

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути, докато придобие златист цвят. След изпичане, извадете тутманика от фурната и го покрийте с кърпа за около 10 минути, за да омекне.​

Този тутманик е идеален за закуска, обяд или вечеря, както и за специални семейни поводи. Ако изпълните тази рецепта точно съпка по стъпка, ще може да го пресъздадете едно към едно и ще ще зарадвате вашето семейство и гости.

снимки: личен архив

Виж още:

Още от категорията
Последни