Лятната разядка с тиквички е семпло предястие, което улавя в себе си свежестта на сезона и му придава характер със своята свежест и апетитен аромат.
Юли и август са месеци, които събуждат не само природата, но и сетивата ни. Тогава пазарите преливат от зелени тиквички и други зеленцучи, а ароматите на копър и чесън, се носят из въздуха.
Необходими продукти за 4 порции разядка с тиквички
- 2 средно големи тиквички (около 500 гр.)
- 3-4 скилидки чесън
- 2 супени лъжици гъсто кисело мляко (или цедено)
- 2 супени лъжици майонеза (по желание, може да замените с още кисело мляко)
- 3 супени лъжици олио или зехтин
- 1/2 връзка копър
- сол на вкус
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. оцет или сок от лимон
- 1/2 люта чушкя (ако искате да стане пикантна)
Начин на приготвяне на разядка с тиквички
Започнете с измиване и подсушаване на тиквичките. Ако са пресни и млади, не е необходимо да ги белите и просто ги настържете ги на едро ренде, след което ги посолете. Отцедете ги за около 20-30 минути от излишната течност и ги изстискайте добре.
В дълбок тиган загрейте олиото и прибавете настърганите тиквички. Запържете ги на умерен огън, като разбърквате често, докато омекнат и започнат леко да се зачервяват, около 10-15 минути.
Към края на запържването добавете ситно нарязания чесън и люта чушка (ако ползвате). Гответе още 2-3 минути, докато чесънът пусне аромат, но не прегаря. Оставете сместа да се охлади напълно.
Към изстиналата смес добавете киселото мляко, майонезата, ситно нарязания копър, оцета или лимоновия сок, черния и червения пипер. Разбъркайте всичко добре, опитайте и ако има нужда подсолете. Разядката трябва да е балансирана, свежа и леко кисела с аромат на чесън и копър.
Охладете в хладилник поне за 1 час преди поднасяне. Може да сервирате в малки купички, поръсена с няколко капки зехтин отгоре. Чудесна е в комбинация с препечен хляб, топла питка или като гарнитура към месо и печени зеленчуци. Съхранява се в хладилник до 3 дни в добре затворен съд.
Полезни съвети и варианти
С орехи – за по-наситен вкус и лека горчивина, можете да добавите 2-3 супени лъжици смлени орехи към готовата разядка.
С печена чушка – за повече аромат и цвят, прибавете ситно нарязана печена червена чушка.
С крема сирене – ако търсите по-кремообразна текстура, заменете част от млякото с 1-2 супени лъжици крема сирене.
С варено яйце – нарязано на ситно или настъргано, яйцето прави разядката по-плътна и засищаща.
С домати – малко нарязан на дребно домат може да освежи вкуса.
Виж още: Кюфтета от тиквички
- За да избегнете излишна воднистост, не прескачайте отцеждането на тиквичките. Това е ключът към добра консистенция.
- Не слагайте чесъна суров, ако ще съхранявате разядката повече от ден, може да придобие твърде силен аромат. Затова е по-добре леко да се запържи.
- Ако обичате люто, използвайте зелени люти чушки или капка лют сос.
- За по-плътна текстура можете да прецедите киселото мляко през марля за 1-2 часа.
Тази разядка с тиквички доказва, че истинската наслада идва от баланса, между свежестта и пикантността, между простото и изисканото. Затова, ако имате пресни тиквички и малко време, не се колебайте, а я пригответе!
Виж още: Мариновани тиквички

