Разядката с патладжан, орехи и сирене е апетитно мезе, което се приготвя лесно и е перфектно за гарнитура, предястие или за мазане на филийки.
Необходими продукти
- 1 голям патладжан
- 2 скилидки чесън обелени
- 100 грама сирене (овче, може и краве)
- 50 грама орехови ядки, леко запечени
- 2 супени лъжици зехтин
- сол на вкус
- няколко листенца пресен магданоз за гарниране
Приготвяне разядка с патладжан, орехи и сирене
Патладжанът се пробожда с вилица на няколко места и се опича в предварително загрята фурна докато кожата подпухне и се образува леко обгоряла коричка.
След това патладжанът се задушава в купа или пакет за няколко минути за да се задуши вътрешността му и да се отдели по‑лесно.
Обелва се и вътрешността се изважда в дълбока купа, след което се добавя щипка сол и се разбърква леко за да се отделят излишните сокове.
Чесънът се пресова или се нарязва на много ситно. Добавя се към нарязания на дребно патладжан, заедно със зехтина и сиренето. Всичко това се обърква енергично докато стане хомогенна паста.
Ако обичате по‑едра текстура не намачквайте сиренето прекалено много, а патладжана оставете на по-едри парченца.
Ореховите ядки се нарязват на едри парченца и се добавят към сместа или се запазват за поръсване върху готовата разядка.
Прехвърля се в купа и се заглажда отгоре, като се поръсва със свеж магданоз и орехи. Финална струйка зехтин придава блясък и завършен вида на разядката от патладжан, орехи и сирене.
Съвети за най‑добър резултат
Използвайте пресни патладжани с лъскава кора и здрави плодове за по‑интензивен вкус.
Запичането на патладжана на скара ще придаде характерен опушен аромат но може да се ползва и фурна със грил функция на високи градуси.
Може да добавите и малко натрошено козе сирене за по-отчетлив вкус.
Орехите леко се запичат на сух тиган за няколко минути за да се подчертае масленият им вкус.
За по‑лек вариант заменете зехтина с малко кисело, за кремообразнен и свеж вид.
Сервиране на разядката и съчетания
- тя е чудесно допълнение към нарязан пресен хляб или препечени филийки;
- подходяща е като част от средиземноморско плато с аператив;
- може да се сервира с гриловани зеленчуци, като чушки, тиквички и моркови.
Тази разядка с патладжан, орехи и сирене обикновените продукти се превръщат в съвършеното мезе, което носи аромата на лятото с всяко вдигане на вилицата.
Виж още: Печен патладжан с моцарела