22.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Разядка с патладжан, орехи и сирене

Разядката с патладжан, орехи и сирене е апетитно мезе, което се приготвя лесно и е перфектно за гарнитура, предястие или за мазане на филийки.

Необходими продукти

  • 1 голям патладжан
  • 2 скилидки чесън обелени
  • 100 грама сирене (овче, може и краве)
  • 50 грама орехови ядки, леко запечени
  • 2 супени лъжици зехтин
  • сол на вкус
  • няколко листенца пресен магданоз за гарниране

Приготвяне разядка с патладжан, орехи и сирене

Патладжанът се пробожда с вилица на няколко места и се опича в предварително загрята фурна докато кожата  подпухне и се образува леко обгоряла коричка.

След това патладжанът се задушава в купа или пакет за няколко минути за да се задуши вътрешността му и да се отдели по‑лесно.

Обелва се и вътрешността се изважда в дълбока купа, след което се добавя щипка сол и се разбърква леко за да се отделят излишните сокове.

Чесънът се пресова или се нарязва на много ситно. Добавя се към нарязания на дребно патладжан, заедно със зехтина и сиренето. Всичко това се обърква енергично докато стане хомогенна паста.

Ако обичате по‑едра текстура не намачквайте сиренето прекалено много, а патладжана оставете на по-едри парченца.

Ореховите ядки се нарязват на едри парченца и се добавят към сместа или се запазват за поръсване върху готовата разядка.

Прехвърля се в купа и се заглажда отгоре, като се поръсва със свеж магданоз и орехи. Финална струйка зехтин придава блясък и завършен вида на разядката от патладжан, орехи и сирене.

Тиквички с чесън в буркани

Съвети за най‑добър резултат

Използвайте пресни патладжани с лъскава кора и здрави плодове за по‑интензивен вкус.

Запичането на патладжана на скара ще придаде характерен опушен аромат но може да се ползва и фурна със грил функция на високи градуси.

Може да добавите и малко натрошено козе сирене за по-отчетлив вкус.

Орехите леко се запичат на сух тиган за няколко минути за да се подчертае масленият им вкус.

За по‑лек вариант заменете зехтина с малко кисело, за кремообразнен и свеж вид.

Сервиране на разядката и съчетания

  • тя е чудесно допълнение към нарязан пресен хляб или препечени филийки;
  • подходяща е като част от средиземноморско плато с аператив;
  • може да се сервира с гриловани зеленчуци, като чушки, тиквички и моркови.

Тази разядка с патладжан, орехи и сирене обикновените продукти се превръщат в съвършеното мезе, което носи аромата на лятото с всяко вдигане на вилицата.

Виж още: Печен патладжан с моцарела

Още от категорията
Последни