В знойните летни следобеди, когато въздухът сякаш се сгъстява и всяко движение изисква усилие, не търсим тежка храна, нито горещи напитки. Търсим глътка хлад.
Търсим нещо, което не просто да утоли жаждата, а да върне усмивката, да освежи мислите и да охлади духа и тук на сцената излиза динята, кралицата на лятото, сочна и сладка, носеща аромат на слънце и безгрижие.
Когато динята се срещне със свежа мента, лед, лайм или джин, резултатът е повече от напитка, то е състояние на ума. Коктейл с диня, направен с внимание и усет към баланса, е като почивка в чаша, нежен, разхлаждащ и събуждащ сетивата.
В тази статия ще ви представим варианта за коктейл с диня: безалкохолен за цялото семейство, подходящ и за деца, и алкохолен, за тези мигове, когато искаме нещо по-специално в края на деня или за компания в лятна вечер.
Готови ли сте за глътка лято?
Безалкохолен коктейл с диня
За около 4 коктейла от 500 мл ще са ви нужни:
- 600 гр. добре узряла диня, без семките
- 10-12 свежи листа мента
- 1 лайм (или лимон)
- 1-2 супени лъжици пчелен мед или кафява захар (по желание)
- лед на кубчета или натрошен
- газирана или минерална вода
Начин на приготвяне
Изберете добре узрял плод, отрежете кората на динята, премахнете семките (ако има такива) и нарежете месестата част на кубчета.
В блендер или с пасатор сложете динените кубчета, добавете сока от половин лайм (или лимон) и няколко листа мента. Пюрирайте до гладка и хомогенна смес. Опитайте и при нужда подсладете с мед или захар.
В голяма кана или в индивидуални чаши пресипете диненото пюре и разредете с около 300 мл. газирана или минерална вода, колкото да получите желаната консистенция. Добавете лед и разбъркайте.
Сервирайте напитката в стъклени чаши, украсени с резен лайм и клонче мента. За по-детска или парти версия, добавете цветна сламка или парче диня.
Резултатът: лека и освежаваща напитка, идеална за горещ ден, която съчетава сладост, лека киселинност и билков полъх.
Съвет: За по-фина текстура, прецедете пюрето през цедка, за да отстраните влакната.
Коктейл с диня и алкохол
необходими съставки:
- същите продукти от безалкохолната версия +
- 100 мл. бял ром или джин (по избор)
Към прецеденото динено пюре прибавете 100 мл бял. ром или джин, в зависимост от предпочитанията. Ромът придава екзотичен, леко сладък нюанс, докато джинът внася лека горчивина, която подчертава ментата.
Добавете натрошен лед и разредете с газирана вода по желание. За по-концентриран вкус, можете да пропуснете водата.
Поднесете в коктейлни чаши украсени с резен дина, кора от лайм и/или стръкче прясна мента. За завършен вид, добавете лека коричка по ръба на чашата (прави се преди пълнене на чашите).
Получавате коктейл, който е едновременно освежаващ и изискан, идеален за тиха вечер на терасата или като аперитив преди вечеря с приятели.
Вариации и допълнения към коктейла
С джинджифил: Малко настърган пресен джинджифил придава пикантна нотка и подчертава свежестта.
С краставица: Две-три резенчета краставица в пюрето създават допълнителна лекота;
С ягоди: Смесете динята с малко ягоди за по-комплексен плодов коктейл;
С розова вода или вода от портокалов цвят: Само няколко капки ще придадат екзотичен нюанс;
Със замразени плодови кубчета: Замразете част от пюрето във форми за лед, идеални за охлаждане без разводняване.
Коктейлът с диня е лек, разхлаждащ и непретенциозен, но се разпознава от всички със своя изчистен вкус и свежест.
Безалкохолният вариант е идеален за сутрешна „разходка“ до хладилника, за следобедна почивка или за семейно барбекю. А алкохолният е за онези моменти, когато искаме нещо повече от напитка!
Наздраве!
Виж още: Студена супа от авокадо и мента
снимка: Adobe

