15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Пухкави палачинки с прясно мляко​

Тези пухкави палачинки с прясно мляко са класическа закуска, обичана от малки и големи. Тяхната нежна текстура и лек сладък вкус ги правят идеални както за делнично утро, така и за специални поводи. В тази рецепта ще ви представим как да приготвите перфектните пухкави палачинки, използвайки прясно мляко и няколко основни съставки.​

Необходими продукти (за около 10 палачинки)

  • 1 и 1/2 ч.ч. (около 200 грама) бяло брашно
  • 3/4 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. (300 мл.) прясно мляко
  • 1 голямо яйце
  • 3 с.л. разтопено масло или олио
  • 1 ч.л. ванилова есенция (по желание)​

Виж още: Традиционни бухти

Начин на приготвяне на пухкави палачинки с прясно мляко​

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, захарта и солта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно съставките.​

В отделна купа разбийте яйцето. Добавете прясното мляко, разтопеното масло и ваниловата есенция (ако използвате такавяа) и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.​

Направете кладенче в центъра на сухите съставки и изсипете мократа смес. Разбъркайте внимателно с шпатула или телена бъркалка, докато се получи гладко тесто. Важно е да не разбърквате прекалено, за да не станат накрая палачинките твърди.​

Загрейте незалепващ тиган (тефлонов) на средна температура и ако е необходимо, леко го намажете с масло или олио.​

Изсипете около един повин или един черпак от сместта и пържете докато на повърхността се появят мехурчета и краищата изглеждат сухи, това отнема около 2-3 минути. Обърнете палачинката и печете още 1-2 минути до златисто кафяво.​

Сервирайте палачинките топли с любими добавки като мед, кленов сироп, пресни плодове или шоколадов крем.​

Съвети за перфектните пухкави палачинки

Не разбърквайте прекалено тестото

Прекаленото разбъркване може да доведе до разгръщането на глутена, което прави палачинките по-твърди.​

Използвайте свеж бакпулвер

Уверете се, че бакпулверът е свеж, за да осигурите максимално втасване и пухкавост.​

Температура на тигана

Тиганът трябва да е достатъчно горещ, за да се образуват мехурчета, но не толкова, че палачинките да изгорят.​

Почивка на тестото

Оставете сместта да почине за около 5-10 минути преди печене, за да се активира бакпулверът и да се получат по-пухкави палачинки.​

Пухкавите палачинки с прясно мляко са лесни за приготвяне и изключително вкусни. С няколко основни съставки и малко внимание към детайлите, може да създадете закуска, която ще зарадва цялото семейство. Експериментирайте с различни добавки и топинги, за да откриете любимата си комбинация. Насладете се на домашно приготвените палачинки и споделете радостта от готвенето с близките си.​

снимка: личен архив

Виж още: Праскови от едно време

Още от категорията
Последни