Тези пухкави палачинки с прясно мляко са класическа закуска, обичана от малки и големи. Тяхната нежна текстура и лек сладък вкус ги правят идеални както за делнично утро, така и за специални поводи. В тази рецепта ще ви представим как да приготвите перфектните пухкави палачинки, използвайки прясно мляко и няколко основни съставки.
Необходими продукти (за около 10 палачинки)
- 1 и 1/2 ч.ч. (около 200 грама) бяло брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. (300 мл.) прясно мляко
- 1 голямо яйце
- 3 с.л. разтопено масло или олио
- 1 ч.л. ванилова есенция (по желание)
Виж още: Традиционни бухти
Начин на приготвяне на пухкави палачинки с прясно мляко
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, захарта и солта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно съставките.
В отделна купа разбийте яйцето. Добавете прясното мляко, разтопеното масло и ваниловата есенция (ако използвате такавяа) и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Направете кладенче в центъра на сухите съставки и изсипете мократа смес. Разбъркайте внимателно с шпатула или телена бъркалка, докато се получи гладко тесто. Важно е да не разбърквате прекалено, за да не станат накрая палачинките твърди.
Загрейте незалепващ тиган (тефлонов) на средна температура и ако е необходимо, леко го намажете с масло или олио.
Изсипете около един повин или един черпак от сместта и пържете докато на повърхността се появят мехурчета и краищата изглеждат сухи, това отнема около 2-3 минути. Обърнете палачинката и печете още 1-2 минути до златисто кафяво.
Сервирайте палачинките топли с любими добавки като мед, кленов сироп, пресни плодове или шоколадов крем.
Съвети за перфектните пухкави палачинки
Не разбърквайте прекалено тестото
Прекаленото разбъркване може да доведе до разгръщането на глутена, което прави палачинките по-твърди.
Използвайте свеж бакпулвер
Уверете се, че бакпулверът е свеж, за да осигурите максимално втасване и пухкавост.
Температура на тигана
Тиганът трябва да е достатъчно горещ, за да се образуват мехурчета, но не толкова, че палачинките да изгорят.
Почивка на тестото
Оставете сместта да почине за около 5-10 минути преди печене, за да се активира бакпулверът и да се получат по-пухкави палачинки.
Пухкавите палачинки с прясно мляко са лесни за приготвяне и изключително вкусни. С няколко основни съставки и малко внимание към детайлите, може да създадете закуска, която ще зарадва цялото семейство. Експериментирайте с различни добавки и топинги, за да откриете любимата си комбинация. Насладете се на домашно приготвените палачинки и споделете радостта от готвенето с близките си.
снимка: личен архив
Виж още: Праскови от едно време