Печените круши с мед и орехи са изискан, но лесен за направа десерт, а най-хубавото е, че се приготвя бързо, без сложни техники или специални съставки.
Необходими продукти:
- 4 добре узрели круши
- 3 с.л. мед
- 50 г орехови ядки
- 1 ч.л. канела
- 1 с.л. масло
- 1 ванилия (по желание)
- щипка индийско орехче
Приготвяне на печени круши с мед и орехи
Изберете добре узрели, но стегнати круши, които няма да се разпаднат при печене. Измийте ги, разрежете ги на две и премахнете сърцевината, като оформите малко легло.
Всяка половинка намажете с масло и подредете крушите в тавичка, покрита с хартия за печене, така че разрязаната част да е нагоре.
В купа смесете меда, канелата, ванилията и индийското орехче, след което леко загрейте сместа на водна баня или в микровълнова фурна за няколко секунди, за да се разтопи медът.
Сложете по една лъжичка от ароматната смес и поръсете с натрошени орехи, след което поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 20-30 минути, докато омекнат, но запазят формата си.
По време на печенето от тях ще се отдели лек сироп, който ще се смеси с меда и маслото, и ще образува златист карамелен сос.
Виж още: Как да съхраним круши за зимата
След като ги извадите от фурната, оставете крушите леко да изстинат и по желание ги полейте отново с остатъка от ароматния сос.
Готовите печени круши с мед и орехи може да се гарнират със сушени плодове, бадеми или дори няколко капки ром за по-дълбок вкус. Да ви е сладко!
Виж още: Домашен кекс с ябълки и канела

