Печената тиква с мляко, яйца и ориз е стар и изпитан сладкиш, който се явява едновременно десерт и засищаща закуска.
Тази рецепта е особена, защото обединява продукти, които на пръв поглед изглеждат несъвместими, но в комбинация създават нещо изключително вкусно.
Тиквата внася сладост и характерен аромат, оризът придава плътност, а млечно-яйчената смес обгръща всичко в нежна кремообразна структура.
Необходими продукти
- 1 кг тиква (обелена и нарязана на малки кубчета)
- 150 гр ориз
- 1 литър прясно мляко
- 4 яйца
- 200 гр захар
- 1 пакетче ванилия
- 1 чаена лъжичка канела
- 50 гр масло
- щипка сол
Приготвяне на печена тиква с мляко и яйца и ориз
Първата стъпка е да измиете добре ориза, докато водата стане бистра. Така се отстранява нишестето и оризът няма да се слепва при печене. Сварете го в подсолена вода до полуготовност, не трябва да е напълно омекнал, защото ще се доизпече във фурната заедно с тиквата и млякото. Отцедете и оставете настрана.
Тиквата се почиства от семките, обелва се и се нарязва на кубчета със средна големина. Те трябва да бъдат равномерни, за да се изпекат едновременно.
Може леко да я запечете в предварително загрята фурна за около 10 минути, така ще омекне и ще освободи част от сладостта си, което ще обогати вкуса на ястието.
Виж още: Тиква с мляко и яйца
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Прибавете млякото, ванилията и канелата. Намажете с масло подходяща тава и подредете тиквата на равномерен слой.
Върху нея разпределете полуготовия ориз, след което залейте с млечно-яйчената смес. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути или до готовност.
Готовата печена тиква с мляко, яйца и ориз се оставя да се охлади преди сервиране. Може да се поднесе топла, а за украса поръсите с канела или пудра захар. Ако обичате по-богати десерти, може да гарнирате с малко мед или смлени орехи.
Виж още: Тиквеник с готови кори
Сладкиша от печена тиква с мляко и яйца и ориз е едновременно семпъл, изискан и лесен за приготвяне десерт. Три продукта, които правят едно запомнящо се ястие!
снимка: 123RF

