В българската традиция да приготвите памук погача на конци не означава просто да направите поредната красива празнична питка, а да вложите любов, старание и частица професионализъм.
Голяма и красива празнична питка присъства на най-светлите събития, като раждане на бебе, прощъпулник, сватба, Коледа, Великден, празници катио 24-май, както и на всеки имен или рожден ден.
Приготвянето ѝ е ритуал, който съчетава старата мъдрост с уюта на домашното огнище. Всяка домакиня влага в нея любов, търпение и желание за благополучие. Тази рецепта представя един класически, изпитан вариант за богата и пухкава празнична погача, традиционна за страната ни.
Необходими продукти
За тестото:
- 1 кг. пресято брашно тип 500
- 2 яйца (едното за тестото, другото за намазване)
- 400 мл. прясно мляко, затоплено
- 100 мл. слънчогледово олио
- 1 кубче прясна мая (42 гр.) или 2 пакетчета суха (14 гр.)
- 1 чаена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица оцет (по желание – за по-крехка структура)
За намазване и поръсване:
- 1 яйце
- 1 супена лъжица прясно мляко
- сусам или маково семе (по избор)
Виж още: Содени питки със сирене
Начин на приготвяне на памук погача на конци
Приготвяне на тестото
Започва се с активиране на маята. В малка купичка се изсипва част от топлото мляко (около 100 мл.), добавят се захарта и натрошената мая. Сместа се разбърква леко и се оставя на топло място за около 10-15 минути, докато маята се разпени и започне да се надига. Това е знак, че процесът на ферментация е стартирал правилно.
В голяма дълбока купа се пресява брашното поне два пъти. Това осигурява въздух и спомага за образуването на фина и лека структура. В средата се оформя кладенче, в което се добавят активираната мая, останалото мляко, яйцето, олиото, солта и оцетът (ако се използва).
Замесва се постепенно меко, еластично тесто. В началото то може да лепне по ръцете, но при постепенно омесване и премесване с добавяне на малко брашно, става гладко и податливо на обработка.
Омесеното тесто се поставя в намаслена купа, покрива се с кърпа или стреч фолио и се оставя да втаса за около 1 час и половина или докато удвои обема си. Помещението трябва да е топло и без течение.
Оформяне на памук погача на конци
След като тестото втаса, се изважда внимателно върху леко набрашнена повърхност. Разделя се на равни части според предпочитанията за форма. Един от най-разпространените и красиви начини за оформяне е като се създаде слънце или цвете от тестени топчици, усукани фитили и плетеници.
Виж още: Кифлички със сирене
Ето един примерен вариант:
- Разделете тестото на три основни части: едната ще служи за централната топка, а другите две за оформяне на венец.
- Едната част се разточва на фитил, от който се оформя спирала или усукан венец, който ще обгради централната топка.
- Другата част се разделя на по-малки парченца, от които се правят розички, охлювчета или плитки.
Всичко се подрежда в предварително намаслена или застлана с хартия за печене тава (диаметър около 30-35 см). Между отделните елементи се оставя малко разстояние, тъй като тестото ще се надуе при повторното втасване и при печенето.
Оформената погача се покрива с кърпа и се оставя да втаса отново за около 30-40 минути.
Намазване и печене
В малка купичка се разбива яйцето с лъжица прясно мляко. С помощта на четка цялата повърхност на втасалата погача се намазва внимателно. По желание се поръсва със сусам, маково семе или комбинация от двете.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса (без вентилатор). Погачата се поставя в средната част на фурната и се пече около 35-45 минути, в зависимост от големината и дебелината. Когато добие златисто-кафява коричка и при почукване по дъното звучи кухо, тя е готова.
Ако по време на печенето повърхността започне да се зачервява твърде бързо, може да се покрие с алуминиево фолио, за да не загори, докато вътрешността се допече.
Съвети за перфектната памук погача на конци
- Пресейте брашното няколко пъти, това ще олекоти тестото;
- Следете температурата на млякото, ако е твърде горещо, може да попречи на маята да се активира правилн о;
- Втасването е ключов момент, никога не бързайте със следващите стъпки, ако тестото не е удвоило обема си;
- Оформлението се нуждае от нужното отделено време, не се страхувайте да експериментирате с различни фигури;
- Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето, за да не спадне тестото.
Тази рецепта за памук погача на конци не е просто поредното печиво, тя е послание. Всяка съставка, всяко движение при месенето, всяка фигура, изваяна от тестото, носи символика и душа. Тя събира около себе си близки и приятели, отваря врати и сърца, украсява трапезата и дарява с топлина.
Домашно приготвената погача излъчва аромата на традицията и любовта към дома. Когато я поднесете, топла, златиста, с хрупкава коричка и мека вътрешност, всяка хапка ще напомни за значението на ръчно направеното и споделеното.
Виж още: Рецепта за тутманик
снимки: личен архив