11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Класически палачинки с прясно мляко

Палачинки с прясно мляко са едно от онези угощения, които могат да превърнат и най-обикновеното утро в истински празник. Тази класическа рецепта е любима на поколения семейства, защото е лесна, икономична и предоставя възможности за различни варианти.

Приготвянето им не изисква специални умения, но изисква правилната пропорция на продуктите, температурата на тигана и кратката почивка на сместа.

Ако се спазят тези стъпки, резултатът е гарантиран – златисти, тънки и пухкави палачинки, подходящи както за сладка, така и за солена закуска.

Необходими продукти за около 12 палачинки с прясно мляко

  • 500 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно (приблизително 250 грама)
  • 1/2 ч.ч. вода (за регулиране на гъстотата при нужда)
  • масло за намазване на тигана

Приготвяне на палачинки с прясно мляко

Първата стъпка е правилното приготвяне на сместа. В голяма купа разбийте яйцата добре и добавете захарта, солта и олиото, след което отново разбъркайте.

Налейте прясното мляко на струя към яйчената смес, като продължавате да бъркате. Постепенно започнете да добавяте брашното, пресято за по-лека текстура, като разбърквате, за да избегнете образуването на бучки.

Палачинки с кисело мляко

Сместа трябва да стане гладка и с гъстотата на боза. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да я направите по-течна.

Оставете готовата смес да почине за 10-15 минути за да може глутенът да се отпусне, което ще направи палачинките по-малко склонни към скъсване.

Подгответе си тиган с незалепващо покритие, включете котлона на умерена температура и след загряване го намажете с масло непосредствено преди да изсипете около половин черпак от палачинковата смес, така че да се разпредели равномерно на тънък слой.

Печете около минута, докато краищата започнат да се отделят и по повърхността се появят мехурчета. Обърнете палачинката внимателно с шпатула и я допечете от другата страна до златисто.

Повтаряйте процеса, като преди печене на всяка нова палачинка намазвате тигана леко с масло, както и самата нея след изваждането й в подходяща чиния.

Виж още: Кифлички със сирене

Съвети за перфектните палачинки

палачинки

За по-еластични и тънки палачинки, не правете тестото прекалено гъсто. Винаги е по-добре да е малко по-течно, отколкото твърдо, за да станат по-тънки и равномерно изпечени.

Не прегрявате тигана, защото прекалено високата температура може да ги прегори отвън. Умереният огън е най-подходящ.

За по-ароматен вариант, добавете ваниля или канела към тестото.

Поднасяне и вариации

Готовите палачинки с прясно мляко са изключително универсални. За сладка закуска ги намажете с мед, домашно сладко, течен шоколад или ги гарнирайте с пресни плодове.

За солена закуска може да се напълнят с плънка от сирене, кашкавал, шунка или дори зеленчуци. Те са подходящи за навиване на рулца, които се запичат леко на фурна за разтапяне на сирената.

Палачинките са простичко, но изключително удовлетворяващо ястие. С малко продукти и правилна техника може да приготвите идеалната закуска, както в сладък, така и в солен вид.

Виж още: Рогчета със сирене

Още от категорията
Последни