24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Палачинки с кисело мляко

Палачинки с кисело мляко са вкусна вариация на класическата рецепта за палачинки, която придава на добре познатото ястие нов, по-богат и пухкав характер. Киселото мляко не само омекотява структурата на тестото, но и добавя лека млечна киселинност, която идеално балансира сладките или солени плънки.

Те са онзи кулинарен компромис между спомена за бабината кухня и желанието за нещо различно, но непретенциозно. Те са пухкави без да бъдат тежки, плътни без да губят финес, с леко кисела нотка, която събужда вкусовете още преди първата хапка.

Това не са онези тънки като дантела класически палачинки, а по-скоро техните по-смели братовчедки, с характер и готовност да понесат мед, сирене, сладко или просто капка масло. Те не търсят одобрение, а апетит. Приготвянето нa палачинки с кисело млякоим е лесно, а резултатът е изключително нежен и ароматен.

Необходими продукти (за около 10-12 палачинки):

  • 400 гр. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 яйца
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 200 гр. брашно
  • 200 мл. вода

Виж още: Палачинки с прясно мляко

Приготвяне на палачинки с кисело мляко

В купа смесете киселото мляко със содата бикарбонат. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои за около 3-4 минути, докато се образуват балончета.

В отделна купа разбийте яйцата с щипка сол и захар, добавете олиото и разбъркайте. Към яйчената смес добавете шупналото кисело мляко със содата.

Постепенно прибавяйте брашното, като редувате с водата, за да получите гладка смес с консистенция на боза.

Загрейте тефлонов тиган или таклъв с незалепващо покритие на среден огън и го намажете леко с малко масло или олио.

Изсипете черпак от сместа в тигана и разпределете равномерно. Печете палачинката до златисто от едната страна, след което я обърнете и изпържете и от другата страна.

Повторете процедурата, докато сместа свърши, като при необходимост добавяте малко мазнина в тигана. При изваждане на всяка палачинка, може да ня намажете с малко масло по-богат вкус.

Виж още: Мъфини със сирене

Тънкости и съвети за перфектните палачинки с кисело мляко

  • ако предпочитате по-дебели и пухкави палачинки, увеличете количеството брашно леко и малко от това на
  • сервирайте палачинките топли, гарнирани със сирене и кашкавал, мед, сладко, шоколадов крем или друго , според предпочитанията ви.
  • може да добавите към тестото за палачинки една ванилия или настъргана лимонова кора за допълнителен аромат, ако щредпочитате сладкия вариант

Палачинките, приготвени с кисело мляко са отличен избор за закуска или десерт, който съчетава традиционния вкус с леко киселинна нотка. Лесни за приготвяне и изискващи минимални съставки, те са перфектни за всяко време на деня. Насладете се на тази вкусна и пухкава алтернатива на класическите палачинки!

Палачинките прихотвени с кисело мляко не блестят с претенции, но точно в това се крие техния чар, те са вкусът на уют без излишна показност. Те не изискват кулинарни дипломи, само малко внимание и още по-малко продукти. В замяна дават нещо много повече от просто закуска: аромат, споделеност и онази тиха радост, когато чинията се изпразва по-бързо, отколкото си успял да кажеш „може ли още една“.

Виж още: Гьозлеме по турски

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни