22.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Охладена супа от тиквички, краставици и авокадо

Супата от тиквички краставици и авокадо е свежо и леко ястие което се приготвя лесно и е подходящо за летните дни. Тази комбинация от зелени продукти се сервира студена и освен богатите вкусове ни дава и глътка прохлада в горещите дни.

Освен че е богата на фибри и витамини тя е и много приятна за небцето благодарение на балансирания си вкус и свежия си аромат.

Ето и рецептата за супа от тиквички краставици и авокадо, както и няколко полезни съвета за поднасяне.

Необходими продукти за 4 порции супа от тиквички, краставици и авокадо

  • 2 тиквички
  • 2 броя добре узряло авокадо
  • 1 голяма краставица
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • сокът от един лимон
  • около 700 милилитра зеленчуков бульон или вода
  • сол и черен пипер на вкус
  • няколко стръка пресен копър, магданоз или мента за аромат
  • няколко лъжици кисело мляко или за гарниране по желание

Студена супа от авокадо и краставица

Приготвяне на супа от тиквички, краставици и авокадо

Измийте тиквичките добре и ги нарежете на кубчета без да ги белите ако кожата им е млада и нежна. Загрейте зехтина в дълбока тенджера на умерен огън и задушете ситно нарязания лук и чесън докато омекнат и станат прозрачни.

Прибавете нарязаните тиквички и налейте зеленчуковия бульон или водата. Посолете леко и оставете да къкри около десетина минути докато тиквичките омекнат напълно. След това свалете тенджерата от котлона и оставете съдържанието да се охлади.

Докато тиквичките се варят подгответе останалите съставки. Обелете авокадото разрежете го на две махнете костилката и извадете меката вътрешност с лъжица. Обелете и краставицата и я нарежете на едри парчета.

Пасирайте варените тиквички заедно с бульона авокадото и краставицата. Добавете сока от лимон малко сол и черен пипер на вкус. Пасирайте отново всичко до получаване на гладка и среедно гъста смес.

Ако супата ви се струва твърде гъста може да добавите още малко студена вода или бульон докато получите желаната текстура

Прехвърлете в голяма купа и я оставете в хладилник поне за 30 минути за да се охлади добре.  При сервиране може да гарнирате с малко кисело мляко или и да поръсите с пресни билки за допълнителен аромат и свежест.

Виж още: Гаспачо с печени чушки

Полезни съвети

Ако нямате блендер може да използвате пасатор като пасирате супата направо в тенджерата.

За по-интензивен вкус може да добавите няколко листа босилек или малко спанак при пасирането.

За пикантен вариант на супата може да сложите щипка лют пипер или малко настърган джинджифил.

Ако обичате по-гладка текстура може да прецедите супата през цедка след пасиране.

Тази супа от тиквички краставици и авокадо е чудесна възможност да се насладите на свежи и полезни продукти съчетани по оригинален начин. Тя е едновременно лека и засищаща, приготвя се бързо и лесно което я прави идеална за лятото.

Виж още: Класическа доматена супа

Още от категорията
Последни