24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Оригинална рецепта за крем брюле

Крем брюле е класически френски десерт, който пленява мнозина още от първата хапка, благодарение на своята хрупкава карамелизирана захарна коричка и изтънчен вкус на кремът.

Той съчетава фини нотки на ванилия и копринена консистенция, които го правят предпочитан избор за специални поводи и елегантни вечери.

Макар и известен с не лекото си приготвяне, следвате ли правилно тази оригинална рецепта за крем брюле, няма да срещнете трудности по пътя към перфектният му резултат.

Необходими продукти за 6-7 купички крем брюле

  • 500 мл течна сладкарска сметана (35%)
  • 5 жълтъка
  • 140 гр захар
  • 1 ванилова шушулка или 1 ч.л. ванилов екстракт
  • кафява захар за поръсване за карамелизираната коричка
  • готварска горелка

Оригинална рецепта за крем брюле – начин на приготвяне

начин на приготвяне на класическо крем брюле

Започнете с подготвянето на сметаната. За целта в малка тенджера изсипете 500 мл течна сладкарска сметана с най-малко 30% масленост. Ако използвате ванилова шушулка, разрежете я внимателно по дължина с остър нож и остържете семенцата от нея. Така добавете както семената, така и самата шушулка към сметаната.

Виж още: Фунийки с крем (млечен от едно време)

След това загрейте на умерен огън сметаната до почти кипване, без да я оставяте да заври. Щом се появят първите балончета по края, свалете от котлона и оставете сметаната да престои 10-15 минути, за да се насити с аромат.

През това време в купа разбийте 5 жълтъка със 140 грама кристална захар. Разбиването трябва да стане ръчно с тел или с миксер на ниска скорост, докато сместа се получи гъста и бледожълта. Не прекалявайте, за да не вкарате прекалено много въздух.

След извадете шушулката от ваниловата сметана и я изхвърлете. Започнете да добавяте топлата сметана към жълтъците, като бъркате постоянно с телена бъркалка. Това трябва задължително да стане бавно, за да не се пресекат яйцата и да се получи крем с гладка текстура.

Когато направите това, разпределете получилият се крем равномерно в 6-7 керамични купички. Подредете ги в дълбока тава и налейте гореща вода в тавата до половината от височината на купичките. По този начин ще осигурите равномерно и нежно печене.

Печете на 170 градуса за около 40 минути. Стремете се сместта в купичките с крем брюле да се желира леко в центъра, но не и да се втвърдява. Когато мине времето извадете купичките и ги оставете настрани за да се охладят напълно, след което ги поставете в хладилник за поне 3 часа.

Преди сервиране поръсете получилото всяка купичка с кафява захар и карамелизирайте със кухненска горелка по избор до получаване на златиста коричка.

Кратки съвети и тънкости при приготвяне на крем брюле

тънкости при приоготвяне на крем брюле

  • използвайте само жълтъци, внимателно темперирай яйцата с топлата сметана;
  • използвайте истинска ванилия за по-интензивен и автентичен вкус;
  • прецедете сместа преди наливане във формичките за по-фина консистенция;
  • водата в тавата трябва да е на ниво 2/3 от височината на купичката
  • по оригинална рецепта, се прави карамелизиране, което става най-добре с готварска горелка, благодарение на нея ще получите равномерна и хрупкава коричка;
  • не прегаряйте захарта, тъй като може да се получи горчив вкус.

Тази френска класика е изящен десерт, който носи усещане за лукс и удоволствие с всяка хапка. Той съчетава простота и елегантност по един неповторим начин, превръщайки всяка вечеря в специално преживяване. Пригответе тази оригинална рецепта за крем брюле и се насладете на магията на френската кухня у дома.

Виж още: Оригинална рецепта за морковена торта

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни