Следвайте тази оригинална рецепта за грис халва с описаните стъпки по-доли и откриете как с малко продукти и търпение може да приготвите нещо наистина специално и запомнящо се.
Необходими продукти:
- 1 чаша грис;
- 1 чаша захар;
- 3 чаши вода;
- 100 г масло;
- 1 пакетче ванилова захар;
- 50 г ядки по избор (орехи, бадеми или лешници);
- 1 шепа стафиди (по желание).
Виж още: Бърз десерт със заквасена сметана
Приготвяне на грис халва по оригинална рецепта
Още в самото начало пригответе захарния сироп, като в тенджера сипете трите чаши вода, захарта и ваниловата захар. След това загрейте сместа на средна температура и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
Когато захарният сироп започне да завира, намалете огъня и го оставете да къкри за още няколко минути, за да може да поеме добре ароматът на ванилията.
Следва в отделен тиган да разтопите маслото на средна температура. Когато започне леко да се пени, постепенно добавете гриса към тигана. Това трябва да става на няколко части, като разбърквате енергично и постоянно, за да не се получат бучки.
Бъркайте докато не се получи златист, леко карамелизиран цвят и приятен аромат на запечено масло и грис. Този процес може да отнеме около 10-15 минути, в зависимост от силата на клотлона.
След като грисът е вече добре запечен и ароматен, внимателно излейте горещия захарен сироп на тънка струя към него. Добавяйте сиропа постепенно, като продължавате да разбърквате постоянно.
Когато всичката течност се поеме и халвата започне да се сгъстява, добавете и предварително нарязаните ядки и стафидите, ако сте решили да ги използвате.
След това махнете съда от котлона и оставете получилата се грис халва да почине за няколко минути, за да се охлади леко. Следва да е пресипете я в подходящ съд или форма, като я разпределите равномерно с помощта на шпатула или лъжица.
За да стегне хубаво, оставете десерта да се охлади напълно в хладилник. След като стегне, десертът е готов за сервиране и може да бъде украсен с допълнителни ядки или плодове по ваш избор.
Кратки тънкости и съвети за перфектната грис халва
- За по-кремообразна текстура добавете малко мляко към захарния сироп;
- Ядките и стафидите могат да бъдат подменени с други според вкуса ви, за повече разнообразие.
КАкто ще се убедите този десерт е изключително лесен и приятен за приготвяне, наситен с вкус и аромат. Изпробвайте тази оригинална рецепта за грис халва и се докоснете на сладостта и топлината на домашно приготвения десерт.
Виж още: Оригинална рецепта за крем брюле