24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Оригинална рецепта за грис халва

Грис халвата е обичан сред мнозина десерт, който радва с нежният си вкус и аромат на масло и ванилия.

Тази рецепта е комбинация от традиционни продукти с лесен начин на приготвяне, за да получите класически вкус с леко оригинален почерк.

Следвайте тази оригинална рецепта за грис халва с описаните стъпки по-доли и откриете как с малко продукти и търпение може да приготвите нещо наистина специално и запомнящо се.

Необходими продукти:

  • 1 чаша грис;
  • 1 чаша захар;
  • 3 чаши вода;
  • 100 г масло;
  • 1 пакетче ванилова захар;
  • 50 г ядки по избор (орехи, бадеми или лешници);
  • 1 шепа стафиди (по желание).

Виж още: Бърз десерт със заквасена сметана

Приготвяне на грис халва по оригинална рецепта

Още в самото начало пригответе захарния сироп, като в тенджера сипете трите чаши вода, захарта и ваниловата захар. След това загрейте сместа на средна температура и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно.

Когато захарният сироп започне да завира, намалете огъня и го оставете да къкри за още няколко минути, за да може да поеме добре ароматът на ванилията.

Следва в отделен тиган да разтопите маслото на средна температура. Когато започне леко да се пени, постепенно добавете гриса към тигана. Това трябва да става на няколко части, като разбърквате енергично и постоянно, за да не се получат бучки.

Бъркайте докато не се получи златист, леко карамелизиран цвят и приятен аромат на запечено масло и грис. Този процес може да отнеме около 10-15 минути, в зависимост от силата на клотлона.

След като грисът е вече добре запечен и ароматен, внимателно излейте горещия захарен сироп на тънка струя към него. Добавяйте сиропа постепенно, като продължавате да разбърквате постоянно.

Когато всичката течност се поеме и халвата започне да се сгъстява, добавете и предварително нарязаните ядки и стафидите, ако сте решили да ги използвате.

След това махнете съда от котлона и оставете получилата се грис халва да почине за няколко минути, за да се охлади леко. Следва да е пресипете я в подходящ съд или форма, като я разпределите равномерно с помощта на шпатула или лъжица.

За да стегне хубаво, оставете десерта да се охлади напълно в хладилник. След като стегне, десертът е готов за сервиране и може да бъде украсен с допълнителни ядки или плодове по ваш избор.

Кратки тънкости и съвети за перфектната грис халва

  • За по-кремообразна текстура добавете малко мляко към захарния сироп;
  • Ядките и стафидите могат да бъдат подменени с други според вкуса ви, за повече разнообразие.

КАкто ще се убедите този десерт  е изключително лесен и приятен за приготвяне, наситен с вкус и аромат. Изпробвайте тази оригинална рецепта за грис халва и се докоснете на сладостта и топлината на  домашно приготвения десерт.

Виж още: Оригинална рецепта за крем брюле

Още от категорията
Последни