В детските години всяка неделя ухаеше на печено, на нещо вкусно, сладко и домашно приготвено. Сред най-очакваните лакомства в края на седмицата беше един сладкиш с тъмна, гъста консистенция и шоколадов завършек, който наричахме „Негърче“.
Приготвяше се бързо, без суетня, без сложни процедури. Нужно беше само да се смеси всичко, да се излее в тава и да се остави фурната да свърши останалото.
Ето и една класическа домашна рецепта, така както се е правела в много кухни през последните десетилетия.
Необходими продукти за сладкиш Негърче
За сладкиша:
- 4 яйца
- 1 чаша захар (около 200 г)
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 чаша олио
- 2 супени лъжици какао
- 1 и 1/2 чаена чаша брашно (около 200 г)
- ванилия (едно пакетче)
За глазурата:
- 100 гр масло
- 4 супени лъжици захар
- 2 с.л. какао
- 3 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне на Негърче
Приготвяне на сместа за печене
Първо се чупят яйцата в дълбока купа и се разбиват със захарта до побеляване. След като сместа стане гъста и светла, се добавя киселото мляко, в което предварително е угасена содата.
Към течната смес се добавят олиото, ванилията и какаото. Разбърква се отново добре, докато какаото се разтвори напълно и не останат тъмни гранули. Накрая се пресява брашното и се добавя на части, като се разбърква внимателно с шпатула или дървена лъжица.
Получава се гъста и гладка смес с наситен кафяв цвят, която не трябва да е течна като пандишпан, но не и прекалено гъста.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Приготвя се тава с размери приблизително 30 на 20 см.
Най-добре е дъното да се покрие с хартия за печене или леко да се намасли и поръси с брашно, за да не залепне сладкишът. Готовата смес се излива в тавата и се заравнява.
Пече се около 30 до 35 минути в средата на фурната. Най-сигурният начин да се провери дали е изпечен е с клечка за зъби. След изваждане от фурната се оставя да почине 10 минути, преди да се залее с глазурата.
Приготвяне на глазурата
Докато сладкишът се охлажда леко, се приготвя глазурата. В малка тенджерка се слагат маслото, захарта, какаото и прясното мляко. Сместа се загрява на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтвори напълно и се получи гладък шоколадов сос.
Не бива да завира, за да не се пресече. Глазурата се излива равномерно върху сладкиша. Така тя попива леко в повърхността и създава сочен завършек.
Сервиране и съхранение
След като глазурата изстине и се стегне, сладкишът може да се нареже на квадрати или ромбове.
Най-често се сервира студен, макар че има своя чар и леко топъл.
Подходящ е както за следобедно кафе, така и за десерт след обяд.
Може да се съхранява до три дни на стайна температура, покрит с кърпа или фолио, за да не изсъхва, но най-добре го дръжте в хладилник.
Сладкишът, познат като „Негърче“, е не само лесен за приготвяне, но и носи усещане за онези безгрижни дни, в които се радвахме на малките неща. Без излишни украшения и без претенции, той е част от онзи тип домашни рецепти, които запазват спомените живи.
Виж още: Крем брюле
снимки: личен архив




