11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Мързелив тутманик със сирене без месене​

Всеки, който е месил тесто поне веднъж, знае колко внимание и търпение изисква този процес. Традиционният български тутманик, с аромат на масло, сирене и прясно изпечена коричка, обикновено се свързва с дълго месене, втасване, точене и повторно премесване.

Но понякога човек копнее за топлия уют на домашното, без да прекарва часове в месене и омесване. Добрата новина е, че такъв вариант съществува в „лицето“ на този мързелив тутманик със сирене без месене​.

Бъркан тутманик без месене не е компромис, а решение, практично, бързо и също толкова вкусно. А най-хубавото е, че не се налага да се цапаме до лактите в брашно или да се борим с твърдо тесто с ръцете. И все пак резултатът е вкусен, удивителен, пухкав и мек…

Необходими продукти за средна тава с мързелив тутманик със сирене без месене​

Тази рецепта е за средно голяма тава с диаметър около 28-30 см. Ако използвате по-голяма форма, можете да увеличите количествата.

За тестената смес:

  • 3-4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко или около 250 мл
  • 1 ч.ч. прясно мляко (средно 250 мл)
  • 50 мл олио
  • 1 пакетче суха мая (11 гр.) или 20 гр. прясна мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • около 3 и 1/2 ч.ч. брашно (или колкото поеме, но без да става прекалено гъста сместта)

За плънката:

  • 300-350 гр. натрошено сирене
  • 80 гр. масло

Памук погача​ на конци

Приготвяне на мързелив тутманик със сирене без месене​

В голяма купа разбийте яйцата с киселото и прясното мляко, добавете олиото, захарта и солта. Разбъркайте добре и ако използвате суха мая, добавете я направо към брашното. Ако ползвате прясна мая, разтворете я в малко прясно мляко със захарта и я оставете да шупне, след което я прибавете към сместа.

Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно. Разбърквайте с лъжица, сместа трябва да е меко, с гъстота като за кекс, но не течна. Не се меси, само се разбърква до ГЪСТА смес, затова и често е наричан – бъркан.

Мързелив тутманик без месене​

Покрийте купата с чиста кърпа или фолио и я оставете на топло място за около 40-60 минути, до удвояване на обема.

След като сместа втаса, подгответе тавата, намажете я добре с масло или олио или просто сложете хартия за печене на дъното. Изсипете половината от нея, загладете повърхността и поръсете равномерно натрошеното сирене и малки парченца масло.

След това добавете останалата част и отново заравнете. С помощта на вилица може леко да размесите повърхността, така че сиренето да проникне навътре.

Оставете така оформения тутманик отново да се надигне още малко за около 15 минути в тавата (стъпкаъа не е задължително). През това време загрейте фурната на 180 градуса.

Печете в предварително загрята фурна около 35-45 минути или до златисто. Когато тутманикът е готов, го извадете от фурната и го оставете за 10-15 минути да „почине“, преди да го нарежете. Така вътрешността се стяга, а ароматите се разгръщат.

Виж още: Гьозлеми – рецепта за турско гюзелеме

Сервиране и съхранение

бъркан мързелив тутманик

Тутманикът без месене е вкусен както топъл, така и охладен. Поднася се самостоятелно, с айрян или кисело мляко.

Идеален е за закуска, обяд или следобедно похапване.

Ако остане за следващия ден, го съхранявайте добре увит, може да се претопли за няколко минути във фурна.

Тази рецепта за мързелив тутманик без месене доказва, че понякога не е нужно да се уморяваме, за да постигнем страхотен вкус.  Резултатът е пухкав, златист, ароматен тутманик, който ще накара и най-капризния вкус да замлъкне в наслада.

Виж още:Кифлички със сирене​

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни