9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Мързелива баница

Мързелива баница е от онези ястия, които винаги се помнят, не защото са помпозни или претенциозни, а защото създават спомен. Нейната направа не изисква прясно разточени ил иготови кори, нито часове на точене и приготвяне.

Точно обратното, всичко става в една купа, с няколко разбърквания и малко търпение, за да се изпече. Колкото и да звучи просто, този вид баница има характер и собствена история, защото може да нахрани семейство бързо и вкусно, без да се губи ценно време.

Необходимите продукти за една тава с мързелива баница с диаметър от ~30 сантиметра:

  • 5 яйца
  • 400 гр сирене
  • 3-4 чаени чаши брашно
  • 250 гр кисело мляко
  • 250 гр прясно  мляко
  • 1/2 кубче прясна мая (21 грама) или 11 суха
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 5 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • щипка захар
  • масло за намазване на тавата и за след опичане

Начин на приготвяне на Мързелива баница

Продуктите са обикновени и леснодостъпни, а именно това я прави подходяща за всеки дом. Сиренето може да е краве, овче или смес, според вкуса. Брашното е тип 450, но може и 500.

Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко и прясното мляко, в което с разбита маята. Постепенно се прибавя и брашното, като се бърка за да се получи гъста каша (не се меси).

Гьозлеми: рецепта за турско гюзелеме

Накрая се добавя олиото и всичко се разбърква за кратко. Прехвърляте гъстата каша  в голяма купа, покривате с кърпа и я оставяте на топло за около час, за да се надигне.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тавата се намазва обилно с масло, за да не залепне баницата. Половината от готовата смес се изсипва в тавата и се заглажда с лъжица. Добавяте развномерно предварително натрошеното сирене и по желание слагате малки парченца масло. Изсипва се и останалата каша и се заглажда.

Пече се около 35-40 минути или докато добие апетитен златистокафяв цвят и при пробождане с клечка тя излиза суха. Когато се извади от фурната, се маже с малко масло и е добре да се остави за 5-10 минути да си „поеме дъх“ и да се охлади леко, преди да се нареже.

Виж още: Кифлички със сирене

Тази баница, както и всяка друга, върви чудесно с кисело мляко или айрян.

Може да експериментирате с различни видове сирене.

Мързеливата баница е перфектна за онези дни, когато душата копнее за домашен вкус, но ръцете нямат сили за дълги приготовления. Това ястие не се нуждае от излишна украса, нито от дълги обяснения. Именно затова е мързелива, но с вкуса на баница…

Виж още: Памук погача на конци

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни