Сладкото изкушение морковена торта е едно от онези кулинарни творения, които изненадват, както с вкуса си, така и с историята си. Кой би повярвал, че зеленчук, който обикновено свързваме със супи или салати, може да бъде основен герой в един от най-обичаните десерти на съвременната кухня? И все пак, морковът не просто се вписва, той блести.
Още в Средновековието, когато захарта е била рядък и скъп лукс, хората в Европа използвали естествената сладост на морковите, за да приготвят сладкиши. Така започва историята на тази необичайна торта, от времето, когато нуждата раждала вкусова гениалност. През вековете рецептата се развива, пътува из континенти, добива популярност в Америка през 60-те и 70-те години, и днес се радва на обич в хиляди домове по света.
Съчетавайки пухкав блат, наситен на моркови, орехи, подправки и кремообразна глазура от крема сирене, този десерт е съвършен баланс между сладко, ароматно и плътно. Тази морковена торта не е просто рецепта, а поредното доказателство, че добрата храна не зависи от луксозни съставки, а от умението да съчетаете простото по изкусен начин.
Ето и класическата рецепта с точните продукти и съставки, които ще ви бъдат нужни за да приготвите перфектната торта с блатове от моркови.
Необходими продукти
За блатовете:
- 6 чаши (около 600 гр) настъргани моркови
- 1 чаша (200 гр) кафява захар
- 1 чаша (150 гр) стафиди
- 4 големи яйца
- 1 и 1/2 ч.ч (300 гр) бяла захар
- 1 чаша (240 мл.) растително масло
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 3 чаши (375 гр.) бяло брашно (най-добре тип 450)
- 4 ч.л. канела
- 1½ ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 1 чаша (120 гр.) нарязани орехи
За глазурата:
- 225 гр крема сирене, омекотено
- 115 гр масло, омекотено
- 4 чаши (480 гр) пудра захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Виж още: Фунийки с крем
Начин на приготвяне на морковена Торта
В средна купа смесете настърганите моркови и кафявата захар. Оставете да престоят за 1 час, след което добавете стафидите и разбъркайте.
Загрейте фурната до 175 градуса. Намаслете и набрашнете две форми за торта с диаметър около 23 см.
В голяма купа разбийте яйцата до пухкавост. Добавете бялата захар, олиото и ваниловия екстракт и разбийте до хомогенна смес.
В отделна купа смесете брашното, канелата, содата бикарбонат и солта и постепенно добавяйте сухите съставки към мократа смес, като разбърквате до получаване на еднородно тесто.
Добавете сместа от моркови и стафиди, както и нарязаните орехи. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят равномерно. Разделете тестото равномерно между двете подготвени форми.
Печете в предварително загрятата фурна за 45-50 минути или докато клечка, поставена в центъра на тортата, излезе чиста.
Оставете блатовете да се охладят във формите за 10 минути, след което ги извадете и оставете да се охладят напълно върху решетка.
Следва е голяма купа разбийте крема сиренето и маслото до гладкост. Добавете ванилоята и постепенно добавяйте пудрата захар, като разбивате до получаване на гладка и кремообразна глазура.
Поставете от вече опечените, единия блат върху поднос и намажете с част от глазурата. Поставете втория блат отгоре и покрийте цялата торта с останалата глазура. По желание украсете с допълнителни орехи или настъргани моркови.
Тази морковена торта е десерт, който съчетава в себе си богатство на вкусове и аромати, превръщайки се в любимо лакомство за много от нас. Всяко парче е като есенен следобед, нарязан на слоеве, плътен, сочен, с леко хрупкава сърцевина и облачен крем отгоре, който не утежнява, а възвисява вкуса.
Опитайте и тази рецепта за Палачинки с кисело мляко
снимка: личен архив