Милинките са ароматен спомен от бабината кухня, с хрупкава златиста коричка, меки отвътре и страхотен аромат на масло и сирене.
Това е една чудесна рецепта, която може да неправите за закуска или за следобедно хапване. Eто и нашата рецепта…
Необходими продукти за милинки със сирене и заливка
- 500 г брашно
- 10 г суха мая или 25 г прясна мая
- 250 мл прясно мляко (затоплено)
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 яйце
- 50 мл олио
- 150 г натрошено сирене
За заливката:
- 50 г масло
- 3 с.л. брашно
- 150 мл прясно мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне на милинки със сирене и заливка
В купа разтворете маята и захарта в затопленото прясно мляко. Оставете за около 10 минути, за да се активира. В по-голям съд пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче и в него излейте активираната мая, яйцето и олиото.
Замесете меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 40-50 минути, докато удвои обема си.
След като тестото втаса, премесете го леко върху набрашнена повърхност. Разделете го на равни части, големи колкото орех, приблизително толкова на брой, колкота да съберете в тавата. Във всяко топче може да поставите малко натрошено сирене, след което оформете стегната топчица.
Подредете милинките плътно една до друга в намазнена тава, така че да се допират. Покрийте ги отново и ги оставете да втасат още пооловин час, докато леко се надигнат и запълнят пространството.
Разтопете маслото в малък съд на слаб огън. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато, докато стане златисто и ароматно. Постепенно прибавете прясното мляко, като разбърквате до получаване на гладък сос без бучки.
Отнемете от котлона и след 5 минути прибавете разбитото яйце. Получената заливка трябва да бъде гладка, кремообразна и леко гъста. След като милинките са втасали, ги полейте равномерно със заливката, така че всяка да се покрие добре.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 190 градуса с вентилатор и печете около до готовност, след което ги извадете и оставете да починат за няколко минути.
Поднесете така приготвените милинки със сирене и заливка с кисело мляко и ще се убедите още веднъж, защо истинска домашна храна няма цена.
Виж още » Баница с праз и сирене
снимка: личен архив

