11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Милинки със сирене и заливка

Милинките са ароматен спомен от бабината кухня, с хрупкава златиста коричка, меки отвътре и страхотен аромат на масло и сирене.

Това е една чудесна рецепта, която може да неправите за закуска или за следобедно хапване. Eто и нашата рецепта…

Необходими продукти за милинки със сирене и заливка

  • 500 г брашно
  • 10 г суха мая или 25 г прясна мая
  • 250 мл прясно мляко (затоплено)
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 яйце
  • 50 мл олио
  • 150 г натрошено сирене

За заливката:

  • 50 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 яйце
Виж още:

Мързелив тутманик със сирене без месене​

Всеки, който е месил тесто поне веднъж, знае колко внимание и търпение изисква този процес. Традиционният български тутманик, с аромат на…

Начин на приготвяне на милинки със сирене и заливка

В купа разтворете маята и захарта в затопленото прясно мляко. Оставете за около 10 минути, за да се активира. В по-голям съд пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче и в него излейте активираната мая, яйцето и олиото.

Замесете меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 40-50 минути, докато удвои обема си.

След като тестото втаса, премесете го леко върху набрашнена повърхност. Разделете го на равни части, големи колкото орех, приблизително толкова на брой, колкота да съберете в тавата. Във всяко топче може да поставите малко натрошено сирене, след което оформете стегната топчица.

Подредете милинките плътно една до друга в намазнена тава, така че да се допират. Покрийте ги отново и ги оставете да втасат още пооловин час, докато леко се надигнат и запълнят пространството.

Разтопете маслото в малък съд на слаб огън. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато, докато стане златисто и ароматно. Постепенно прибавете прясното мляко, като разбърквате до получаване на гладък сос без бучки.

Отнемете от котлона и след 5 минути прибавете разбитото яйце. Получената заливка трябва да бъде гладка, кремообразна и леко гъста. След като милинките са втасали, ги полейте равномерно със заливката, така че всяка да се покрие добре.

Поставете тавата в предварително загрята фурна на 190 градуса с вентилатор и печете около до готовност, след което ги извадете и оставете да починат за няколко минути.

Поднесете така приготвените милинки със сирене и заливка с кисело мляко и ще се убедите още веднъж, защо истинска домашна храна няма цена.

Виж още » Баница с праз и сирене

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни