15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Марината за цяло печено пиле на фурна

Цялото печено пиле на фурна е може би класиката, която никога не успява да изгуби своя чар през годините.

Но рецептата няма да е същата, без точната марината за цяло печено пиле на фурна, което ще го направи още по-крехко, сочно и невероятно вкусно, подходящо за всеки ден от годината.

Изпробвайте тази марината за цяло печено пиле на фурна и разберете защо тя може да бъде разковничето, което ще превърне и най-обикновено ястие в истински кулинарен специалитет.

Необходими продукти за маринатата:

  • 1 цяло пиле (около 1.5 – 2 кг);
  • 5 скилидки чесън (настъргани или пресовани);
  • 3 с.л. зехтин или олио;
  • 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок;
  • 2 ч.л. сладък червен пипер;
  • 1 ч.л. пушен червен пипер (по желание);
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 1 ч.л. сух риган;
  • 1 ч.л. сух розмарин (по желание)
  • 1 ч.л. горчица;
  • 1 ч.л. мед;
  • 1 ч.л. сол;
  • 100 мл бяло вино.

Виж още: Пилешка кавърма по класическа рецепта

Приготвяне на марината за цяло печено пиле на фурна

Първо започнете с подготовката на пилето, като го измиете старателно под течаща вода и го подсушете добре с кухненска хартия. По този начин ще може маринатата да полепне максимално ефективно по неговата кожа.

Препоръчително е да премахнете излишната мазнина около кухината и да оставите кожата цяла, тъй като тя ще запази сочността на месото при печене. Когато направите това поставете пилето върху дъска и леко го разтворете.

След това в отделна купа смесете всички съставки за маринатата, които са зехтин, лимонов сок, мед, горчица, червен и черен пипер, риган, розмарин, настърган чесън и бяло вино. Разбъркайте ги до получаването на гладка и гъста смес.

С помощта на четка или чисти ръце натрийте добре пилето отвън и отвътре с получилата се марината, като се стараете подправките да покриете всяка част от месото. За още по-интензивен вкус внимателно повдигнете кожата на гърдите и нанесете марината и там. По този начин ще придадете особена дълбочина на аромата.

След като пилето е добре покрито с маринатата, го поставете в дълбок съд и го покрийте с фолио или капак, като го оставите в хладилника поне за 3 часа. Ако имате възможност, го оставете дори да престои за една нощ.

Когато сте готови за печене, загрейте фурната на 180 градуса, поставете пилето в тавичка с решетка и печете за около 60-80 минути, в зависимост от размера и изпичането на пилето. По време на печенето го обливайте хубаво със собствената му мазнина и сос, за да не изсъхне и да получи апетитна златиста коричка. Накрая не забравяйте единствено през последните 20 минути да махнете фолиото, за да може да се запече кожата до съвършенство.

Виж още: Пилешки дробчета по селски

Кратки съвети:

  • за още по-сочен резултат, може да поставите половин лимон или цяла глава чесън в кухината на пилето преди печене.
  • сервирайте го с картофи на фурна, задушени зеленчуци или свежа салата за още по завършен вкус.

Правилно приготвената марината за цяло печено пиле на фурна, може да бъде разковничето за перфектният вкус на всяко пиле. Приготвена с внимание и любов тази марината ще очарова сетивата на всеки който се докосне до нейният вкус.

Виж още: Застройка за пилешка супа

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни