15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Марината за агнешко на фурна

Мариноването на агнешко месо е ключов момент за постигане на крехко, сочно и ароматно ястие и това няма как да стане без подходящата марината за агнешко.

В зависимост от вкусовите предпочитания и желаната текстура, съществуват различни видове маринати, които могат да подчертаят най-добрите качества на агнешкото месо.

По-долу ви представяме три изпитани рецепти за марината за агнешко на фурна, подходящи за предсотящите празници.​

1. Класическа билкова марината за агнешко на фурна

Тази марината съчетава свежестта на билките с киселинността на бялото вино, което спомага за омекотяване на месото и придаване на деликатен вкус.​

Необходими продукти:

  • 300 мл вода
  • 70 мл оцет
  • 300 мл бяло вино
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 3 стръка девисил
  • 5 бр. дафинов лист​

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврят.
  2. След като сместа заври, я оставете да се охлади напълно.
  3. Поставете агнешкото месо в маринатата и го оставете да престои за поне 3-4 часа.

След мариноването, отцедете месото и го пригответе по избраната от вас рецепта.​
Тази марината е особено подходяща за агнешко бутче или плешка, като придава на месото свеж и леко кисел вкус.​

2. Средиземноморска марината за агнешко с горчица и цитруси

Комбинацията от дижонска горчица, лимонов и портокалов сок придава на агнешкото месо пикантен и освежаващ вкус.​

Необходими продукти:

  • 3 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. ситно нарязан чесън
  • кора от един портокал
  • сок от ½ портокал
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • ½ ч.л. смляна канела
  • ½ ч.л. люспи от червен пипер
  • 1 ч.л. морска сол
  • 1 ч.л. смлян черен пипер​

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки за маринатата в купа.
  2. Намажете агнешкото месо обилно с получената смес.
  3. Поставете месото в съд или плик и го оставете да се маринова за 2 до 4 часа (или повече) в хладилника.

Преди печенето, извадете месото от хладилника и го оставете на стайна температура за около 1 час.

Печете месото в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1-1.5 часа, като го поставите върху нарязани пресни картофи.​ Тази марината е идеална за агнешко бутче, като придава на месото богат и комплексен вкус с леки цитрусови нотки.

Виж още: Гъбен сос за гарнитури

3. Марината за агнешко на фурна с мед и соев сос

Тези вкусове придават на агнешкото месо сладко-солен и пикантен вкус, който е особено подходящ за ребърца или котлети.​

Необходими продукти:

  • ½ глава чесън (счукан)
  • 1 с.л. пресен настърган джинджифил
  • ¼ ч.ч. кетчуп
  • 6 с.л. соев сос
  • ½ ч.ч. сухо шери
  • ¼ ч.ч. мед
  • ¾ с.л. сол​

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки за маринатата в купа.
  2. Поставете агнешките ребърца в подходящ съд и ги залейте с маринатата, така че да ги покрие напълно.
  3. Оставете месото да се маринова на студено за 4 часа или най-добре за цяла нощ.

Извадете ребърцата от маринатата, наредете ги в тава и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Обърнете ги, полейте ги с останалата марината и продължете да ги печете още около 35 минути, докато станат крехки и добре карамелизирани.​

Тази марината придава на агнешкото месо уникален вкус с ориенталски нотки, като съчетава сладостта на меда с умами вкуса на соевия сос.​

снимка: Adobe

Виж още: Колко време се варят яйца за Великден

Още от категорията
Последни