По-долу ви представяме три изпитани рецепти за марината за агнешко на фурна, подходящи за предсотящите празници.
1. Класическа билкова марината за агнешко на фурна
Тази марината съчетава свежестта на билките с киселинността на бялото вино, което спомага за омекотяване на месото и придаване на деликатен вкус.
Необходими продукти:
- 300 мл вода
- 70 мл оцет
- 300 мл бяло вино
- 1 връзка пресен джоджен
- 1 връзка магданоз
- 3 стръка девисил
- 5 бр. дафинов лист
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврят.
- След като сместа заври, я оставете да се охлади напълно.
- Поставете агнешкото месо в маринатата и го оставете да престои за поне 3-4 часа.
След мариноването, отцедете месото и го пригответе по избраната от вас рецепта.
Тази марината е особено подходяща за агнешко бутче или плешка, като придава на месото свеж и леко кисел вкус.
2. Средиземноморска марината за агнешко с горчица и цитруси
Комбинацията от дижонска горчица, лимонов и портокалов сок придава на агнешкото месо пикантен и освежаващ вкус.
Необходими продукти:
- 3 с.л. дижонска горчица
- 2 с.л. лимонов сок
- 3 с.л. ситно нарязан чесън
- кора от един портокал
- сок от ½ портокал
- 1 ч.л. смлян кимион
- ½ ч.л. смляна канела
- ½ ч.л. люспи от червен пипер
- 1 ч.л. морска сол
- 1 ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки за маринатата в купа.
- Намажете агнешкото месо обилно с получената смес.
- Поставете месото в съд или плик и го оставете да се маринова за 2 до 4 часа (или повече) в хладилника.
Преди печенето, извадете месото от хладилника и го оставете на стайна температура за около 1 час.
Печете месото в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1-1.5 часа, като го поставите върху нарязани пресни картофи. Тази марината е идеална за агнешко бутче, като придава на месото богат и комплексен вкус с леки цитрусови нотки.
Виж още: Гъбен сос за гарнитури
3. Марината за агнешко на фурна с мед и соев сос
Тези вкусове придават на агнешкото месо сладко-солен и пикантен вкус, който е особено подходящ за ребърца или котлети.
Необходими продукти:
- ½ глава чесън (счукан)
- 1 с.л. пресен настърган джинджифил
- ¼ ч.ч. кетчуп
- 6 с.л. соев сос
- ½ ч.ч. сухо шери
- ¼ ч.ч. мед
- ¾ с.л. сол
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки за маринатата в купа.
- Поставете агнешките ребърца в подходящ съд и ги залейте с маринатата, така че да ги покрие напълно.
- Оставете месото да се маринова на студено за 4 часа или най-добре за цяла нощ.
Извадете ребърцата от маринатата, наредете ги в тава и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Обърнете ги, полейте ги с останалата марината и продължете да ги печете още около 35 минути, докато станат крехки и добре карамелизирани.
Тази марината придава на агнешкото месо уникален вкус с ориенталски нотки, като съчетава сладостта на меда с умами вкуса на соевия сос.
снимка: Adobe