Малиджано… тази балканска разядка с македонски корени, е много повече от пюре от зеленчуци, тя е истинско изкуство, запечатано в буркан.
В най-общия си вид съчетава патладжани, печени чушки и олио в нежен и ароматен крем, който се поднася студен, върху топъл хляб или като гарнитура.
Ето как да я приготвите у дома, с аромат и вкус, които напомнят за отминалото лято.
Необходими продукти за около 4 буркана по 400 мл разядка малиджано
- 2 кг. патладжани (узрели, твърди и тъмнолилави)
- 1 кг. месести зелени чушки
- 50-70 мл. олио
- 1 супена лъжица сол (или по вкус)
- 3 супена лъжица оцет (или сок от 1 лимон, също на вкус)
(по желание: люта чушка, черен пипер, магданоз, чесън)
Начин на приготвяне на Малиджано
Първата стъпка е подготовката на основните съставки. Изберете патладжани с тънка кора, измийте, подсушете и сложете ги върху хартия за печене или директно върху скара/фурна, като ги изпечете целите на 220 градуса, докато кожата им се напука, а вътрешността омекне напълно.
Същото направете и с червените чушки, изпечете ги. След това сложете всички изпечени зеленчуци в голяма тенджера или съд с капак, за да се задушат за 10 минути и ги обелете ги (отстранете семките от чушките и изстискайте леко течността от патладжаните).
Нарежете ги на едро о ги прекарайте през месомелачка или кухненски робот. Целта е да получите фина, но не напълно гладка текстура. Малиджано не е мус, в него трябва да се усеща плътност и структура.
В тенджера с дебело дъно загрейте мазнината. Добавете смляната смес и разбъркайте добре. На умерен огън започнете да я готвите, като разбърквате често. Това ще помогне на вкусовете да се обединят. Добавете солта и оцета и оставете сместа да къкри поне 20 минути, докато започне леко да се сгъстява и ухае наситено.
На този етап може да добавите и подправки по избор, малко черен пипер, щипка лют (ако харесвате пикантно), чесън, червен пипер или ситно нарязан магданоз за свежест.
Стерилизация и съхранение: малиджано за зимата
Докато разядката още е гореща, напълнете предварително измити буркани. Затворете ги плътно с нови капачки и ги обърнете с капачката надолу за 10 минути. След това ги подредете в дълбока тенджера и стерилизирайте за 10-15 минути, след завиране.
Съхранявайте ги на хладно и тъмно място. Разядката може да се съхранява с месеци, без да губи вкус, като дори с времето той става по-плътен.
Виж още: Пълнени патладжани
Идеи за поднасяне
Малиджано се сервира охладено, като предястие или гарнитура.
Най-често се поднася със запечени адки, препечен хляб, домашна пита или крекери.
Много хора го харесват в комбинация с бяло сирене, маслини или резен домат.
Добавете го към паста, за намазване на сандвичи или върху печени зеленчуци.
Ако очаквате гости, можете да го добавите към гурме плато с хумус, маслини, сушени домати и сирена. Това ще покаже на всички, че дори и най-семплите съставки могат да се превърнат в пиршество за сетивата.
Малиджано има място и в съвременната кухня, като елегантен елемент или като основа за кулинарни експерименти, но като цяло е просто удоволствие, което си заслужава да бъде споделено.
Виж още: Патладжани с доматен сос

