Лятната манджа е класическо пролетно-лятно леко ястие, комбинация от на сезонните полезни зеленчуци в собсвен сос, които си пуска при готвене и подправки. Това ястие е не само вкусно, но и много здравословно, защото предоставя голямо разнообразие от витамини и минерали, съдържащи се в зеленчуците. Ето и с какво да се запасите, за да приготвите вкусна лятна манджа.
Необходими продукти
- 2 патладжана
- 2 тиквички
- 3-4 чушки (червени и зелени)
- 2 глави стар лук
- 3-4 скилидки чесън
- 5-6 домата
- 1 морков
- 100 мл. олио
- 1 връзка пресен магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Виж още: Спанак с ориз на фурна
Начин на приготвяне на лятна манджа
Патладжаните се нарязват на кубчета и се посоляват. Оставете ги да престоят около 30 минути, за да се отстрани горчивината. След това се измиват и подсушават. Тиквичките се нарязват на полумесеци, чушките на ивици, лукът на полумесеци, а морковът се настъргва (може и на кръгчета). Доматите се обелват и нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява.
В голям тиган или тенджера се загрява олиото и се добавя лукът, който се задушава до прозрачност. След това се добавят морковите и се готвят още 5 минути. Постепенно се добавят чушките, тиквичките и патладжаните, като се разбърква след всяко добавяне. Зеленчуците се задушават за около 10-15 минути.
Към задушените зеленчуци се добавят нарязаните домати и чесънът. Ястието се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън за около 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат и сосът се сгъсти.
Накрая се добавя наситненият магданоз и се разбърква добре. Ястието може да се сервира топло или студено, в зависимост от предпочитанията.
Съвети и вариации:
- добавяне на ориз: за по-засищаща версия, може да добавите предварително сварен ориз към манджата.
- сирене: поръсете с натрошено бяло сирене преди сервиране за по-плътен вкус.
- за пикантен вкус: ако обичате пикантни ястия, добавете люта чушка или малко лют пипер по време на готвене.
Тази лятна манджа е идеално ястие за топлите месеци, когато пазарите изобилстват от пресни зеленчуци. Тя е лесна за приготвяне, здравословна и може да се адаптира според личните вкусове. Сервирана с прясно изпечен хляб или поръсена със сирене, вкусът й остава просто превъзходен и на другия ден.
снимка: личен архив
Виж още: