Kренвиршкиte са любима закуска за много хора. Те са съчетание от пухкаво тесто и сочен кренвирш, което ги прави идеални за похапване по всяко време на деня. В тази статия ще ви представим подробна рецепта за приготвяне на домашни кренвиршки с тесто и сами ще се убедите, че далеч не са толкова сложни за направа.
Необходими продукти за тестото:
- 1 кубче прясна мая (около 20 г)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.ч. хладка вода
- 250 гр кисело мляко
- 3 яйца
- 3 с.л. олио
- 800гр брашно (може да се наложи малко повече)
- 8 кренвирша
- 2 жълтъка (за намазване)
- малко олио
Начин на приготвяне на кренвиршки с домашно тесто
Разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и 1 с.л. брашно. Оставете сместа да втаса на топло място за около 10-15 минути.
В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавете втасалата мая, солта, яйцата, киселото мляко и олиото. Омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 30 минути или докато удвои обема си.
След като тестото е втасало, го разтгочете на голям лист с дебелина 3-4 мм. От този лист изрежете дълги правоъгълници, с които да завиете кренвиршите. Първо ги обелете и ги завийте както е показано на снимката.
Наредете кренвиршките в тава, застлана с хартия за печене и намазана с олио. Намажете ги с разбитите жълтъци, смесени с малко олио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или до златисто.
Тази рецепта е за класически кренвиршки в домашни услови, които съчетават пухкаво тесто и сочна сърцевина. Някои от вас може да ги припознаят като балатонки, или поне така им казваха едно време. Приготвянето им у дома обаче гарантира свежест и контрол върху приготвянето.
Виж още: Палачинки с прясно мляко
Вариант за кренвиршки с бутер тесто
Бутер тестото е изключително удобен и бърз вариант за приготвяне на вкусни кренвиршки. За да приготвите домашни кренвиршки с бутер тесто, е необходимо тестото да се отпусне на стайна температура за около 20–30 минути. То трябва да стане еластично, но все още леко хладно на допир.
Когато е готово за работа, го поставете върху леко набрашнена повърхност и внимателно го разточете с точилка, за да го изтъните до дебелина около 3–4 милиметра. След това нарежете тестото на правоъгълници с размери приблизително 6×12 сантиметра. Ако желаете по-малък рамер, може да разрежете кренвиршите на две.
Върху всеки правоъгълник тесто поставете по един цял или половин кренвирш. Завийте внимателно тестото около него. Готовите кренвиршки подредете в тава, покрита с хартия за печене и леко намазана с олио или масло. Намажете всяка кренвиршка с разбито яйце, за да се получи красив златист цвят при печене.
Фурната трябва да бъде предварително загрята до 200 градуса. Поставете тавата в загрятата фурна и печете за около 20–25 минути, докато придобият апетитен златист цвят и хрупкава коричка.
Домашните кренвиршки с бутер тесто са бърз и сигурен начин да зарадвате семейството или гостите си с нещо вкусно и ароматно, без да прекарвате дълго време в кухнята.
Насладете се на кренвиршките с чаша айрян или топъл чай за перфектната закуска или междинно храненене.
снимки: личен архив
Добър апетит!
Виж още: Традиционни бухти