15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Лесни домашни кренвиршки

Kренвиршкиte са любима закуска за много хора. Те са съчетание от пухкаво тесто и сочен кренвирш, което ги прави идеални за похапване по всяко време на деня. В тази статия ще ви представим подробна рецепта за приготвяне на домашни кренвиршки с тесто и сами ще се убедите, че далеч не са толкова сложни за направа.

Необходими продукти за тестото:

  • 1 кубче прясна мая (около 20 г)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 250 гр кисело мляко
  • 3 яйца
  • 3 с.л. олио
  • 800гр брашно (може да се наложи малко повече)​
  • 8 кренвирша
  • 2 жълтъка (за намазване)
  • малко олио

Начин на приготвяне на кренвиршки с домашно тесто

кренвиршки

Разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и 1 с.л. брашно. Оставете сместа да втаса на топло място за около 10-15 минути.​

В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавете втасалата мая, солта, яйцата, киселото мляко и олиото. Омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно.​

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 30 минути или докато удвои обема си.​

След като тестото е втасало, го разтгочете на голям лист с дебелина 3-4 мм. От този лист изрежете дълги правоъгълници, с които да завиете кренвиршите. Първо ги обелете и ги завийте както е показано на снимката.​

Наредете кренвиршките в тава, застлана с хартия за печене и намазана с олио. Намажете ги с разбитите жълтъци, смесени с малко олио.​

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или до златисто.​

Тази рецепта е за класически кренвиршки в домашни услови, които съчетават пухкаво тесто и сочна сърцевина. Някои от вас може да ги припознаят като балатонки, или поне така им казваха едно време. Приготвянето им у дома обаче гарантира свежест и контрол върху приготвянето.​

Виж още: Палачинки с прясно мляко

Вариант за кренвиршки с бутер тесто

кренвиршки

Бутер тестото е изключително удобен и бърз вариант за приготвяне на вкусни кренвиршки. За да приготвите домашни кренвиршки с бутер тесто, е необходимо тестото да се отпусне на стайна температура за около 20–30 минути. То трябва да стане еластично, но все още леко хладно на допир.

Когато е готово за работа, го поставете върху леко набрашнена повърхност и внимателно го разточете с точилка, за да го изтъните до дебелина около 3–4 милиметра. След това нарежете тестото на правоъгълници с размери приблизително 6×12 сантиметра. Ако желаете по-малък рамер, може да разрежете кренвиршите на две.

Върху всеки правоъгълник тесто поставете по един цял или половин кренвирш. Завийте внимателно тестото около него. Готовите кренвиршки подредете в тава, покрита с хартия за печене и леко намазана с олио или масло. Намажете всяка кренвиршка с разбито яйце, за да се получи красив златист цвят при печене.

Фурната трябва да бъде предварително загрята до 200 градуса. Поставете тавата в загрятата фурна и печете за около 20–25 минути, докато придобият апетитен златист цвят и хрупкава коричка.

Домашните кренвиршки с бутер тесто са бърз и сигурен начин да зарадвате семейството или гостите си с нещо вкусно и ароматно, без да прекарвате дълго време в кухнята.

Насладете се на кренвиршките с чаша айрян или топъл чай за перфектната закуска или междинно храненене.

снимки: личен архив

Добър апетит!

Виж още: Традиционни бухти

Още от категорията
Последни