Крем карамел с кроасани е вариация на класическия крем карамел, с добавени пухкави пластове от готови кроасани, които попиват сладостта и придават плътност на вкуса.
Това е много успешна комбинация от нежен крем, леко горчиво-сладък карамел и пухкави и сочни кроасани.
Приготвянето на десерта e леснo и само трябва да се обърне внимание на печенето във водна баня, защото последното е ключовият момент, който осигурява нежна структура без шупли.
Необходими продукти за крем карамел с кроасани
За карамела:
- 200 гр. захар
- 40 мл. вода
За крема:
- 1 литър прясно мляко
- 300 г захар
- 6 бр. яйца
- 2 жълтъка
- 1-2 ванилии
- 4 кроасани
- щипка сол
Начин на приготвяне на крем карамел с кроасани
Карамелът е основата на този десерт, затова е важно да бъде приготвен внимателно. В малка тенджерка изсипете захарта и добавете водата. Сложете на умерен огън, без да разбърквате.
След няколко минути захарта ще започне да се топи и постепенно да придобива златист цвят. Оставете я да се карамелизира до кехлибарен оттенък, но внимавайте, ако се препече, карамелът ще стане горчив.
Готовият карамел веднага се излива на дъното на огнеупорна форма за печене. Сложете прясното мляко в тенджера и го затоплете, без да го довеждате до кипене. Добавете захарта, ваниловата захар и щипка сол. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
В голяма купа разбийте яйцата и жълтъците. Не е необходимо да използвате миксер, достатъчно е сместа да стане хомогенна.
Виж още: Фунийки с млечен крем
Постепенно, на тънка струя, изсипете топлото мляко при яйцата, като непрекъснато бъркате. Това ще предотврати пресичането на яйцата.
Нарежете кроасаните на тънки филийки и ги подредете върху карамела във формата, след което излейте яйчено-млечната смес върху тях.
Формата се поставя в по-голяма тава и се налива с вода, така че да покрие поне половината от височината й. Това е печене на водна баня, която ще осигури равномерно печене и ще предпази крема от пресичане.
Сложете тавата в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печенето продължава около 50-60 минути ил идо готовност.
Виж още: Класически рем карамел
След като десертът е готов, го оставете да изстине напълно в съда, а след това приберете в хладилник за няколко часа. Преди сервиране обърнете формата върху подходяща чиния.
Малки съвети
Ако искате десертът да бъде по-лек, може да използвате кроасани без плънка.
Ако нямате време за охлаждане, оставете крема поне час на стайна температура преди сервиране, така ще се отдели по-лесно.
Използвайте форма за печене с по-дебели стени, за да подсигурите равномерна температура при опичане.
Крем карамел с кроасани е сладкиш, който успява да превърне класическото в нещо също толкова вкусно, но по-пълно, отколкото традиционния вариант.
Опитайте и нашето есенно предложение за тиква с мляко и яйца

