12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Крем карамел с кроасани

Крем карамел с кроасани е вариация на класическия крем карамел, с добавени пухкави пластове от готови кроасани, които попиват сладостта и придават плътност на вкуса.

Това е много успешна комбинация от нежен крем, леко горчиво-сладък карамел и пухкави и сочни кроасани.

Приготвянето на десерта e леснo и само трябва да се обърне внимание на печенето във водна баня, защото последното е ключовият момент, който осигурява нежна структура без шупли.

Необходими продукти за крем карамел с кроасани

За карамела:

  • 200 гр. захар
  • 40 мл. вода

За крема:

  • 1 литър прясно мляко
  • 300 г захар
  • 6 бр. яйца
  • 2 жълтъка
  • 1-2 ванилии
  • 4 кроасани
  • щипка сол

Турски сладкиш ала крем карамел

Начин на приготвяне на крем карамел с кроасани

Карамелът е основата на този десерт, затова е важно да бъде приготвен внимателно. В малка тенджерка изсипете захарта и добавете водата. Сложете на умерен огън, без да разбърквате.

След няколко минути захарта ще започне да се топи и постепенно да придобива златист цвят. Оставете я да се карамелизира до кехлибарен оттенък, но внимавайте, ако се препече, карамелът ще стане горчив.

Готовият карамел веднага се излива на дъното на огнеупорна форма за печене. Сложете прясното мляко в тенджера и го затоплете, без да го довеждате до кипене. Добавете захарта, ваниловата захар и щипка сол. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.

В голяма купа разбийте яйцата и жълтъците. Не е необходимо да използвате миксер, достатъчно е сместа да стане хомогенна.

Виж още: Фунийки с млечен крем

Постепенно, на тънка струя, изсипете топлото мляко при яйцата, като непрекъснато бъркате. Това ще предотврати пресичането на яйцата.

Нарежете кроасаните на тънки филийки и ги подредете върху карамела във формата,  след което излейте яйчено-млечната смес върху тях.

Формата се поставя в по-голяма тава и се налива с вода, така че да покрие поне половината от височината й. Това е печене на водна баня, която ще осигури равномерно печене и ще предпази крема от пресичане.

Сложете тавата в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печенето продължава около 50-60 минути ил идо готовност.

Виж още: Класически рем карамел

След като десертът е готов, го оставете да изстине напълно в съда, а след това приберете в хладилник за няколко часа.  Преди сервиране обърнете формата върху подходяща чиния.

Малки съвети

Ако искате десертът да бъде по-лек, може да използвате кроасани без плънка.

Ако нямате време за охлаждане, оставете крема поне час на стайна температура преди сервиране, така ще се отдели по-лесно.

Използвайте форма за печене с по-дебели стени, за да подсигурите равномерна температура при опичане.

Крем карамел с кроасани е сладкиш, който успява да превърне класическото в нещо също толкова вкусно, но по-пълно, отколкото традиционния вариант.

Опитайте и нашето есенно предложение за тиква с мляко и яйца

Още от категорията
Последни