Има ястия, които сякаш събират в себе си целия дух на летния сезон и тази класическа доматена супа е именно такава,
В нея има не само вкус, но и цвят, аромат и усещане за лятото. Докато в други сезони супите се свързват със затопляне и утеха, през лятото търсим обратното, свежест, лекота и охлаждане.
Именно затова доматената супа намира място в менюто на милиони хора по света. Вариантите й са многобройни, от испанското гаспачо до по-модерни и пречистени версии, но в основата винаги стои едно: сочен, добре узрял домат, който не се нуждае от варене, за да разкрие пълната си сила.
В следващите редове ще откриете класическа, проверена и балансирана рецепта за доматена супа, съчетала свежестта на зеленчуците с майсторството на добрата кухня.
Необходими продукти за 4 порции класическа доматена супа:
- 1 кг. добре узрели, месести домати (за предпочитане розови или червени сортове с тънка ципа)
- 1 краставица (средна, обелена)
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка (по желание)
- 1 малка глава червен лук
- 1-2 скилидки чесън
- 2 филии бял хляб без кора (може и вчерашен)
- 3 с.л. зехтин (или слънчогледово олио при липса)
- 1 с.л. винен оцет или прясно изцеден лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
- студена вода (до 150 мл., по преценка за желаната гъстота)
- пресен босилек или магданоз за аромат
- кубчета лед (по желание за бързо охлаждане)
Най-важният етап в приготвянето на тази супа е изборът на качествени продукти. Доматите трябва да са добре узрели, месести и сладки. Ако ципата им е твърда, може да ги обелите, като ги залеете за 30 секунди с вряла вода и после ги охладите, кожата ще се свали лесно.
Краставицата трябва да е свежа и без семки, ако е от едър сорт, по-добре я разполовете и издълбайте семенната част. Чушките се почистват от семки и дръжки, а лукът и чесънът се обелват и нарязват на едро.
Хлябът се накисва в малко студена вода за няколко минути и после се отцежда леко, той ще придаде плътност на супата, без да се усеща на вкус.
Начин на приготвяне на класическа доматена супа
Пасирането
Всички съставки, домати, краставица, чушки, лук, чесън и хляб, се поставят в купа или в блендер. Добавя се зехтинът, оцетът, щипка сол и черен пипер. Ако желаете супата по-рядка, може да добавите и малко студена вода. Пасирайте до гладка консистенция. Това може да се направи и с ръчен пасатор директно в голяма купа.
Охлаждане
След като супата е готова, преценете дали искате да я прецедите през цедка за по-фина текстура, или да я оставите с фини парченца. Приберете я в хладилника поне за 2 часа. Ако времето не позволява, добавете 2-3 кубчета лед и разбъркайте добре.
Поднасяне
Супата се поднася силно охладена, гарнирана с няколко капки зехтин, ситно нарязан пресен босилек или магданоз. По желание може да се добавят малки кубчета краставица или домат, както и крутони за лек хрупкав ефект.
Виж още: Вишисоаз – разхлаждаща френска супа
Вариации и съвети за студена супа от домати
Пикантен вкус: За любителите на по-остро може да се добави малко люта чушка или капка люто сосче.
С плодови нотки: Някои добавят малко диня или ягоди за свеж и различен вкус, подходящо, ако супата се поднася като предястие в летен обяд.
Веган версия: Ако използвате хляб без яйца или млечни добавки, супата е напълно подходяща и за веган режим на хранене.
Подправки: Освен босилек, чудесно подхожда и мента, тя придава допълнителна прохлада.
Тази класическа доматена супа не е просто лятна рецепта, тя е начин да усетим сезоните чрез вкуса, да се охладим по здравословен начин и да се насладим на свежестта на градината в най-простата й и чиста форма.
Когато жегата стане непоносима, няма нужда от сложни ястия или дълги часове пред печката. Достатъчни са няколко зрели домата, капка зехтин и щипка въображение, и прохладата ще влезе във вашата кухня. А ако решите да я споделите с близки или приятели, още по-добре, защото истинският вкус на лятото е пълен само когато е споделен.
снимка: личен архив