24.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Класическа доматена супа

Има ястия, които сякаш събират в себе си целия дух на летния сезон и тази класическа доматена супа е именно такава,

В нея има не само вкус, но и цвят, аромат и усещане за лятото. Докато в други сезони супите се свързват със затопляне и утеха, през лятото търсим обратното, свежест, лекота и охлаждане.

Именно затова доматената супа намира място в менюто на милиони хора по света. Вариантите й са многобройни, от испанското гаспачо до по-модерни и пречистени версии, но в основата винаги стои едно: сочен, добре узрял домат, който не се нуждае от варене, за да разкрие пълната си сила.

В следващите редове ще откриете класическа, проверена и балансирана рецепта за доматена супа, съчетала свежестта на зеленчуците с майсторството на добрата кухня.

Необходими продукти за 4 порции класическа доматена супа:

  • 1 кг. добре узрели, месести домати (за предпочитане розови или червени сортове с тънка ципа)
  • 1 краставица (средна, обелена)
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка (по желание)
  • 1 малка глава червен лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 филии бял хляб без кора (може и вчерашен)
  • 3 с.л. зехтин (или слънчогледово олио при липса)
  • 1 с.л. винен оцет или прясно изцеден лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус
  • студена вода (до 150 мл., по преценка за желаната гъстота)
  • пресен босилек или магданоз за аромат
  • кубчета лед (по желание за бързо охлаждане)

Най-важният етап в приготвянето на тази супа е изборът на качествени продукти. Доматите трябва да са добре узрели, месести и сладки. Ако ципата им е твърда, може да ги обелите, като ги залеете за 30 секунди с вряла вода и после ги охладите, кожата ще се свали лесно.

Краставицата трябва да е свежа и без семки, ако е от едър сорт, по-добре я разполовете и издълбайте семенната част. Чушките се почистват от семки и дръжки, а лукът и чесънът се обелват и нарязват на едро.

Хлябът се накисва в малко студена вода за няколко минути и после се отцежда леко, той ще придаде плътност на супата, без да се усеща на вкус.

Гаспачо: рецепта с традиционен испански вкус

Начин на приготвяне на класическа доматена супа

Пасирането

Всички съставки, домати, краставица, чушки, лук, чесън и хляб, се поставят в купа или в блендер. Добавя се зехтинът, оцетът, щипка сол и черен пипер. Ако желаете супата по-рядка, може да добавите и малко студена вода. Пасирайте до гладка консистенция. Това може да се направи и с ръчен пасатор директно в голяма купа.

Охлаждане

След като супата е готова, преценете дали искате да я прецедите през цедка за по-фина текстура, или да я оставите с фини парченца. Приберете я в хладилника поне за 2 часа. Ако времето не позволява, добавете 2-3 кубчета лед и разбъркайте добре.

Поднасяне

Супата се поднася силно охладена, гарнирана с няколко капки зехтин, ситно нарязан пресен босилек или магданоз. По желание може да се добавят малки кубчета краставица или домат, както и крутони за лек хрупкав ефект.

Виж още: Вишисоаз – разхлаждаща френска супа

Вариации и съвети за студена супа от домати

Пикантен вкус: За любителите на по-остро може да се добави малко люта чушка или капка люто сосче.

С плодови нотки: Някои добавят малко диня или ягоди за свеж и различен вкус, подходящо, ако супата се поднася като предястие в летен обяд.

Веган версия: Ако използвате хляб без яйца или млечни добавки, супата е напълно подходяща и за веган режим на хранене.

Подправки: Освен босилек, чудесно подхожда и мента, тя придава допълнителна прохлада.

Тази класическа доматена супа не е просто лятна рецепта, тя е начин да усетим сезоните чрез вкуса, да се охладим по здравословен начин и да се насладим на свежестта на градината в най-простата й и чиста форма.

Когато жегата стане непоносима, няма нужда от сложни ястия или дълги часове пред печката. Достатъчни са няколко зрели домата, капка зехтин и щипка въображение, и прохладата ще влезе във вашата кухня. А ако решите да я споделите с близки или приятели, още по-добре, защото истинският вкус на лятото е пълен само когато е споделен.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни