Кифлички със сирене и сусам са класическо нашенско печиво, обичано от редица поколения наред. Всички ги обичаме, неустоими са и са чудесна закуска за всяко време на деня.
Може да ги поръсите със сусам и те ще станат още по-апетини или просто да ги оставите намазани с жълтък за приятен цвят. Ако се нуждаете от рецепта за кифлички със сирете, ето и една изпатана, която да следвате стъпка по стъпка.
За тестото:
- 750 гр. брашно (+ допълнително за разточване)
- 10 гр. суха мая
- 400 мл. прясно мляко
- 100 мл. олио
- 30 гр. захар
- 2 ч.л. сол
- 4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
За плънката:
- 400 гр. краве сирене
- 125 гр. краве масло (на стайна температура)
За намазване и поръсване:
- 1 жълтък
- 2 с.л. прясно мляко
- сусамови семена
Виж още: Домашни кренвиршки
Начин на приготвяне на кифлички със сирене
Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него сухата мая и захарта. Оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира.
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете активираната мая, олиото и белтъците от яйцата. Замесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
Натрошете сиренето в купа и го смесете с мекото масло и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
След като тестото втаса, го разделете на 4 равни части. Всяка част разточете на кръгла кора с дебелина около 5 мм. Разрежете всяка кора на 6-8 триъгълника, в зависимост от желаната големина на кифличките.
Поставете по една чаена лъжичка от плънката в широката част на всеки триъгълник и навийте към върха, оформяйки кифличка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.
Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете всяка кифличка с получената смес. Поръсете обилно със сусамови семена по желание.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете кифличките за около 20-25 минути или докато придобият златист цвят. След изпичане ги оставете да се охладят преди сервиране.
Виж още: Мъфини със сирене
Съвети и вариации
- за по-богат вкус, може да добавите настърган кашкавал към плънката.
- за по-здравословен вариант, заменете част от бялото брашно с пълнозърнесто.
- кифличките могат да се съхраняват в херметически затворен съд до 3 дни.
Тези кифлички със сирене и сусам са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. С тях може да зарадвате семейството и приятелите си по всяко време на деня. С тази рецепта, ще получите меки, ароматни и златисти кифлички, които ще се превърнат в любимото ви печиво.
снимки: личен архив
Виж още: Содени питки със сирене