15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Кифлички със сирене​

Кифлички със сирене и сусам са класическо нашенско печиво, обичано от редица поколения наред. Всички ги обичаме, неустоими са и са чудесна закуска за всяко време на деня.

Може да ги поръсите със сусам и те ще станат още по-апетини или просто да ги оставите намазани с жълтък за приятен цвят. Ако се нуждаете от рецепта за кифлички със сирете, ето и една изпатана, която да следвате стъпка по стъпка.

За тестото:

  • 750 гр. брашно (+ допълнително за разточване)
  • 10 гр. суха мая
  • 400 мл. прясно мляко
  • 100 мл. олио
  • 30 гр. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)

За плънката:

  • 400 гр. краве сирене
  • 125 гр. краве масло (на стайна температура)

За намазване и поръсване:

  • 1 жълтък
  • 2 с.л. прясно мляко
  • сусамови семена

Виж още: Домашни кренвиршки

Начин на приготвяне на кифлички със сирене​

Кифлички със сирене​

Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него сухата мая и захарта. Оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира.

В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и изсипете активираната мая, олиото и белтъците от яйцата. Замесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.

Натрошете сиренето в купа и го смесете с мекото масло и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

След като тестото втаса, го разделете на 4 равни части. Всяка част разточете на кръгла кора с дебелина около 5 мм. Разрежете всяка кора на 6-8 триъгълника, в зависимост от желаната големина на кифличките.

Поставете по една чаена лъжичка от плънката в широката част на всеки триъгълник и навийте към върха, оформяйки кифличка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.

Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете всяка кифличка с получената смес. Поръсете обилно със сусамови семена по желание.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете кифличките за около 20-25 минути или докато придобият златист цвят. След изпичане ги оставете да се охладят преди сервиране.

Виж още: Мъфини със сирене

Кифлички със сирене​

Съвети и вариации

  • за по-богат вкус, може да добавите настърган кашкавал към плънката.
  • за по-здравословен вариант, заменете част от бялото брашно с пълнозърнесто.
  • кифличките могат да се съхраняват в херметически затворен съд до 3 дни.

Тези кифлички със сирене и сусам са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. С тях може да зарадвате семейството и приятелите си по всяко време на деня. С тази рецепта, ще получите меки, ароматни и златисти кифлички, които ще се превърнат в любимото ви печиво.

снимки: личен архив

Виж още: Содени питки със сирене

Още от категорията
Последни