12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Кекс с моркови

Пои тази рецепта за кекс с моркови, десерта се получава едновременно сочен, ароматен и неустоимо мек, без да бъде тежък или прекалено сладък.

Морковите, макар и необичайни за сладкиш, придават на тестото кексовата смес влага и естествена сладост, която се допълва прекрасно от канелата, ванилията и орехите.

Това е десерт, който се приготвя лесно, има завършен вид, без да звучи претенциозно. Подходящ е както за следобедно кафе, така и за празнична трапеза, класика, която никога не омръзва.

Необходими продукти за кекс с моркови

  • 250 г настъргани моркови
  • 200 г брашно
  • 150 г захар
  • 100 мл олио
  • 3 броя яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • 50 г счукани орехи (по желание)
  • щипка сол
  • пудра захар за поръсване

Виж още: Домашен кекс с ябълки и канела

Начин на приготвяне на кекс с моркови

Настържете морковите на ситно ренде и ги оставете настрана. В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и побелее.

Към получената смес добавете постепенно олиото, като бъркате, за да се усвои напълно. След това прибавете настърганите моркови и разбъркайте с шпатула.

В отделна купа пресейте брашното заедно с бакпулвера, канелата, ванилията и щипката сол. Сухите съставки се добавят към течните на части, като се разбърква плавно, без прекалено бързо бъркане.

Ако използвате орехи, ги сложете накрая, те ще придадат приятно хрупкаво усещане и аромат. Консистенцията на сместа трябва да е гъста, но не твърда, нещо между тесто за кекс и крем.

Виж още: Класически кекс

Подгответе форма за печене, като я намажете с малко мазнина и посипете с брашно, за да не залепне. Изсипете сместа и изравнете повърхността.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути, докато повърхността придобие апетитен златист цвят, а при пробождане с клечка за зъби тя излезе суха.

Оставете опечения кекс да изстине и го поръсете обилно с пудра захар, и нарежете на парчета с форма по желание. Може да поднесете с чаша чай, кафе или прясно мляко. Този кекс остава свеж дори след няколко дни, ако се съхранява в кутия.

Виж още: Домашен пухкав кекс​

Още от категорията
Последни