24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Картофена крем супа​ (със сметана)

Картофена крем супа не е просто ястие, тя е прегръдка в купа. Нейният вкус не се натрапва, а се разлива меко, като неделна тишина, като одеяло, което някой е сложил върху раменете ти, без да пита.

В нея няма екзотика, няма показност, но има нежност, простота и топлина. Картофите се стопяват до кадифе, лукът шепне тихи нотки на сладост, маслото придава дълбочина, а понякога една капка сметана довършва магията.

Необходими продукти за картофена крем супа

  • 700 г картофи;
  • 1 морков;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 30 г масло;
  • 100 мл готварска сметана;
  • 800 мл зеленчуков бульон или вода;
  • сол на вкус;
  • щипка черен пипер;
  • магданоз за поръсване

Виж още: Класическа супа топчета

Приготвяне на картофена крем супа

Обелете добре картофите, моркова, лука и чесъна. Нарежете зеленчуците на по-едри парчета, тъй като в последствие супата ще бъде пасирана и не е нужно да бъдат нарязани много на ситно. В дълбока тенджера разтопете маслото на среден огън.

Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете леко, докато омекнат и започнат да ухаят приятно, без да загарят. Този първи етап е важен, защото маслото придава деликатен аромат, а лекото карамелизиране на лука ще донесе допълнителна сладост на супата.

След като лукът стане прозрачен, добавете моркова и картофите. Разбъркайте добре за няколко минути, така че зеленчуците да се покрият с маслото и да се затоплят равномерно. Когато стане това залейте със зеленчуков бульон или с вода, така че да се покрият зеленчуците с около два пръста

Оставете така супата да заври, след което намалете котлона и варете на умерен огън за около 20 минути или докато всички зеленчуци омекнат напълно. След това свалете тенджерата от огъня и оставете леко да се охлади.

С пасатор или блендер пасирайте супата до получаването на гладка и кремообразна смес и ако прецените че е необходимо, може да добавите още малко гореща вода или бульон, за да постигнете желаната гъстота.

Финалната част от приготвянето на супата от картофи е да добавете и сметаната към тенджерата с да я върнете на слаб огън за още 3-4 минути, като внимавате да не заври отново. Накрая единствено овкусете със сол и черен пипер по ваш вкус и поднесете още докато е топла тази питателна крем супа като основно ястие или допълнение към него.

Виж още: Спаначена крем супа

Кратки съвети за най-вкусната картофена крем супа

  • за по-богат вкус, можете да добавите парче целина или стрък мащерка при варенето на картофите;
  • сервирайте супата с хрупкав хляб, крутони или настъргано сирене за допълнителен вкус и текстура.

Тази картофена крем супа не търси вниманието, тя го печели с постоянство. С всяка лъжица напомня, че удоволствието често живее в онова, което приемаме за даденост. Тя не се нуждае от сложни подправки, за да бъде запомнена. Достатъчно ѝ е топлината на печката, „добротата“ на продуктите и малко време.

Това е от онези супи, които събираш по краищата на купата с парче хляб, не защото си гладен, а защото не искаш да свърши. И когато все пак свърши, остава усещането, че си хапнал не просто нещо вкусно, а нещо, което ти е направило деня по-приятен.

Виж още: Супа от коприва

Още от категорията
Последни