12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Карамелизирана тиква на фурна

Карамелизираната тиква на фурна се вписва еднакво добре и на празнична трапеза, и в обикновена есенна или зимна вечер, когато имате нужда от нещо сладко, леко и приятно на вкус.

Тиквата, от векове почитана като „златото на есента“, е богата на витамини, фибри и естествена сладост, а карамелът добавя характерен, леко опушен вкус.

Така се създава десерт, който е едновременно здравословен и изключително вкусен. Приготвянето му не е сложно, затова просто запретнете ръкави.

Необходими продукти карамелизирана тиква на фурна

  • 1 кг тиква (почистена и нарязана на кубчета)
  • 150 г захар за карамела
  • 50 мл. вода
  • 1 литър прясно мляко
  • 100 г захар за млякото
  • 1 пакетче ванилия
  • щипка канела (по желание)
  • 30 г масло

Начин на приготвяне на карамелизирана тиква на фурна

Карамелът е основата на тази рецепта и ще придаде на тиквата този характерен вкус. В тенджера сложете 150 г захар, 50 мл. вода и загрейте на умерен огън докато захарта се разтопи.

След като сместа придобие кехлибарен цвят и характерен карамелен аромат, свалете от котлона, добавете маслото и разбъркайте бързо, за да се получи гладък карамелен сос. Изсипете карамела на дъното на тавата, в която ще печете десерта, и го разпределете равномерно.

Тиква с мляко и яйца

Почистете тиквата от кората и семките, след което я нарежете на кубчета с приблизителен размер 2-3 см. Подредете парчетата върху вече излятия карамел. По желание може леко да поръсите тиквата с канела, за да се подсили аромата

В голяма тенджера затоплете млякото и добавите захарта и ванилията, след което разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно.

Залейте тиквата с горещото мляко, така че да я покрие напълно. Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 50-60 минути, докато тиквата омекне, а повърхността на десерта придобие златисто-кафяв цвят.

Виж още: Тиква с мляко и яйца

Проверете готовността, като боднете парче тиква с вилица, ако е нежно и лесно се разпада, ястието е готово.

Готовата карамелизирана тиква на фурна се поднася след няколко часа престой в хладилник. Може да гарнирате с натрошени орехи или бадеми. Друг вариант е да поднесете с лъжица заквасена сметана или топка ванилов сладолед.

Виж още как се прави рачел от тиква

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни