Баклавата е един от най-обичаните десерти в българската кухня, известна със своята сладост, хрупкава текстура и богат орехов вкус. Тази изпитана рецепта за баклава е по класическия вариант с готови кори, която е изпробвама многократно и гарантирано сполучлива и вкусна. Съставките за приготвянето са както следва:
Необходими продукти
- 400 гр. готови фини кори (подходящи за баклава)
- 250 гр. смлени орехи
- 200 гр. разтопено краве масло
- 1 ч.л. канела (по желание)
За сиропа
- 500 гр. захар
- 600 мл. вода
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 пакетче ванилова захар
Виж още: Рецепта за меденки
Изпитана рецепта за баклава
Смелете орехите на едро, за да запазят текстурата си и ако желаете, добавете канелата към орехите и разбъркайте добре.
Разтопете маслото на слаб огън и го оставете настрана. Намажете дъното на тава (приблизително 30×20 см.) с малко от разтопеното масло.
Поставете първата кора в тавата и я намажете с масло. Повторете процеса с още 4-5 кори, като всяка от корите се маже с масло.
Разпределете равномерно част от ореховата плънка върху последната кора. Продължете да редувате кори и плънка, като завършите с 4-5 кори, всяка намазана с масло.
С остър нож нарежете баклавата на ромбове или квадрати. Може да направите това и след опичане на баклкавата.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете около 40-45 минути, докато вашата баклава стане златистокафява на цвят.
За да приготвите сиропа, в тенджера смесете захарта и водата и оставете сместа да заври на слаб огън, след което намалете силата на котлона и варете още 10 минути.
Добавете лимоновия сок и ваниловата захар, разбъркайте добре и свалете от огъня. Оставете баклавата да се охлади за около 10 минути след изваждане от фурната.
Залейте я равномерно с горещия сироп и оставете баклавата да престои поне 6 часа, а най-добре за цялата нощ, за да попие добре сиропа.
Виж още: Домашен пухкав кекс
Съвети за перфектната баклава:
- качество на корите: Използвайте висококачествени фини кори, за да получите хрупкава текстура;
- масло: потърсете високомаслено краве масло за по-богат вкус;
- за орехи: не смилайте орехите прекалено ситно, понеже по-едрите парченца придават по-добра текстура и хрупкавост;
- за сироп: винаги заливайте баклавата с горещ сироп, за да се избегне омекване на корите.
Тази изпитана рецепта за баклава с орехи и готови кори е гарантирано вкусна, ароматна и доказала се във времето. Използването на купешки кори я прави лесна за приготвяане и също толкова вкусна. Пригответе, продуктите, изпълнете рецептата и се насладете на домашно приготвения сладкиш!
Виж още: Прасковки от едно време
снимка: личен архив