12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Зелник със спанак

Зелник със спанак е приятна комбинация от свежестта на зелените листа, мекотата на тестото и вкусната плънка от яйца и сирене.

Балансът между тези продукти определя добрия резултат, защото печивото трябва да бъде едновременно сочно и добре опечено.

Важно е спанакът да е добре отцеден, за да не овлажни корите, а печенето да осигури равномерна златиста коричка отвън, а вътрешността да остане мека и пухкава.

Необходими продукти за зелник със спанак

  • 1 пакет готови кори на сач за баница
  • 400 гр. пресен спанак
  • 1 глава лук
  • 200 гр. сирене
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 кофичка бакуплвер
  • олио за плънката
  • масло за намазване на зелника

Традиционна вита баница

Начин на приготвяне на зелник със спанак

Готовите кори се изваждат от опаковката и се оставят на стайна температура, за да омекнат съвсем малко. През това време се приготвя плънката, акто спанакът се измива и се нарязва на ситно.

В дълбок тиган се загрява олио и се прибавя нарязаният лук. След като омекне, се добавя спанакът и се задушава няколко минути, докато намали обема си. Сместа се оставя да се охлади.

В купа се натрошава сиренето, прибавят се яйцата, киселото мляко и бакпулвера, след което се добавя охладеният спанак. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес.

Тавата се намазва с олио или разтопено масло. Поставя се една кора на плота, намазва се с мазнина, след което се поръсва с плънката, навива се на руло и се оформя първия кръг от зелника.

Виж още 3 рецпети за зелник с готови кори

Следват  другите кори, между които се разпределя част от плънката и се завиват на спирала, докато запълнят тавата. Зеленикът се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 40-45 минути, докато придобие равномерен златист цвят.

След изваждане от фурната, се покрива с чиста кърпа и се оставя да престои около 10 минути, за да си „обиколи нивата“. Поднася се топъл, нарязан на парчета и чудесно се допълва с айран или кисело мляко.

Зелникът със спанак определено се прави лесно и резултат след изпичане е превъзходен, ако спанакът е добре отцеден и плънката равномерно разпределена. Готовите кори също са много важен компонент и е добре да ползвате такива, които печени на сач и са на доказан производител.

Виж още: Баница със спанак и сирене

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни