Зелник със спанак е приятна комбинация от свежестта на зелените листа, мекотата на тестото и вкусната плънка от яйца и сирене.
Балансът между тези продукти определя добрия резултат, защото печивото трябва да бъде едновременно сочно и добре опечено.
Важно е спанакът да е добре отцеден, за да не овлажни корите, а печенето да осигури равномерна златиста коричка отвън, а вътрешността да остане мека и пухкава.
Необходими продукти за зелник със спанак
- 1 пакет готови кори на сач за баница
- 400 гр. пресен спанак
- 1 глава лук
- 200 гр. сирене
- 5 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 кофичка бакуплвер
- олио за плънката
- масло за намазване на зелника
Начин на приготвяне на зелник със спанак
Готовите кори се изваждат от опаковката и се оставят на стайна температура, за да омекнат съвсем малко. През това време се приготвя плънката, акто спанакът се измива и се нарязва на ситно.
В дълбок тиган се загрява олио и се прибавя нарязаният лук. След като омекне, се добавя спанакът и се задушава няколко минути, докато намали обема си. Сместа се оставя да се охлади.
В купа се натрошава сиренето, прибавят се яйцата, киселото мляко и бакпулвера, след което се добавя охладеният спанак. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес.
Тавата се намазва с олио или разтопено масло. Поставя се една кора на плота, намазва се с мазнина, след което се поръсва с плънката, навива се на руло и се оформя първия кръг от зелника.
Виж още 3 рецпети за зелник с готови кори
Следват другите кори, между които се разпределя част от плънката и се завиват на спирала, докато запълнят тавата. Зеленикът се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 40-45 минути, докато придобие равномерен златист цвят.
След изваждане от фурната, се покрива с чиста кърпа и се оставя да престои около 10 минути, за да си „обиколи нивата“. Поднася се топъл, нарязан на парчета и чудесно се допълва с айран или кисело мляко.
Зелникът със спанак определено се прави лесно и резултат след изпичане е превъзходен, ако спанакът е добре отцеден и плънката равномерно разпределена. Готовите кори също са много важен компонент и е добре да ползвате такива, които печени на сач и са на доказан производител.
Виж още: Баница със спанак и сирене
снимка: личен архив

