24.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Домашна пилешка супа

Популярната домашна пилешка супа е едновременно хранителна и вкусна, а освен това е и най-известната и често приготвяна супа по цял свят.

На нея се приписват левковити свойства, ползва се при лека настинка и това я прави още по-специална, макар и на пръв поглед да е обикновена супа от пилешко месо.

Днес сме ви подготвили 3 рецепти за пилешка супа, всяка от които има своите предимства.

Рецепта 1: Класическа домашна пилешка супа с фиде и зеленчуци

Домашна пилешка супа

Необходими продукти за 4 порции бистра пилешка супа:

  • месо от домашно пиле (или 2 бутчета)
  • 2 л. вода + допълнение при нужда
  • 1 средна глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 картофа
  • 1 шепа фиде
  • 1 магданоз
  • сол и черен пипер по вкус

Начин на приготвяне:

Сложете пилешкото да ври в студена вода. Сложете сол и премахвайте пяната от бульона. Варете приблизително 30-40 минути до полуготовност.

Извадете пилето, прецедете бульона, а пилето обезкостете и накъсайте. Нарежете зеленчуците (лук, морков, картоф) на кубчета. Добавете в бульона и варете около 10 минути

Прибавете фидето и варете още 5-7 мин, докато омекне. Върнете пилето, коригирайте солта и овкусете с магданоз или девесил. Оставете да почине 5 мин и поднесете с препечен хляб.

Виж още: Застройка за пилешка супа

Вариант 2: Домашна пилешка крем супа със застройка

Домашна пилешка крем супа със застройка

Необходими продукти:

  • 300 гр. сварено пилешко месо
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 700 мл. пилешки бульон
  • 200 мл. прясно мляко или сметана
  • сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера сгорещете масло, слагате настърган лук и морков, запържвате 3-4 минути.

Добавете брашното и бъркайте 1-2 мин. Постепенно налейте бульона, като разбърквате, за да няма бучки.

Щом супата заври, намалете огъня, добавете прясното мляко / сметаната и върнете накъсаното месо, оставете да поври 5 мин и премахнете от котлона. Подправете по вкус с подправки и поднесете докато е още топла.

Рецепта 3: Селска пилешка супа

селска пилешка супа

Ето и рецепта за селска домашна пилешка супа с простички съставки и богат вкус:

Виж още: Пилешки дробчета по селски

Съставки:

  • 500 г пилешко месо (бутчета, крилца или гръбнак по избор)
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 корен магданоз или пащърнак (по желание)
  • 1 малък корен целина (или парче от глава)
  • 1 зелена или червена чушка
  • 2 картофа
  • 1/2 чаена чаша фиде
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • чубрица и магданоз (сух или пресен)
  • малко олио (около 1 супена лъжица)

Измийте пилешкото и го сложете в тенджера с около 2 литра вода. След като заври, отпенете. Варете на умерен огън около 30 минути.

Нарежете лука на ситно, а останалите зеленчуци на кубчета или полумесеци. Загрейте леко олиото и задушете лука за кратко, после добавете към бульона. Следват морковите, целината, чушката и картофите. Варете около 15 минути.

Когато зеленчуците поомекнат, добавете фидето. Посолете на вкус и добавете черен пипер, чубрица, магданоз.

Когато всичко е добре сварено, може да добавите ситно нарязан пресен магданоз за свежест. При желание може да се сложи и малко лимонов сок или лъжица оцет за леко кисел вкус.

За най-добър резултат сервирайте тази домашна пилешка супа  още топла, с резен хляб и малко лют пипер за любителите на пикантните храни.

Съвети за перфектна пилешка супа

  • Използвайте домашно пиле, тъй катобульонът ще е по-плътен и ароматен;
  • Премахвайте пяната, за кристално чиста супа;
  • Добавки според сезона тиквички или гъби, за по-богат вкус;
  • Бульонът може да се замразява  и да го използвайте за базови супи и ризото.

Изберете предпочитания вариант според настроението, възможностите и вкуса. Всички тези рецепти за домашна пилешка супа са изпитани, здравословни и ще добавят уют на вашата трапеза.

Виж още: Бабина пилешка супа

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни