Популярната домашна пилешка супа е едновременно хранителна и вкусна, а освен това е и най-известната и често приготвяна супа по цял свят.
На нея се приписват левковити свойства, ползва се при лека настинка и това я прави още по-специална, макар и на пръв поглед да е обикновена супа от пилешко месо.
Днес сме ви подготвили 3 рецепти за пилешка супа, всяка от които има своите предимства.
Рецепта 1: Класическа домашна пилешка супа с фиде и зеленчуци
Необходими продукти за 4 порции бистра пилешка супа:
- месо от домашно пиле (или 2 бутчета)
- 2 л. вода + допълнение при нужда
- 1 средна глава лук
- 1 морков
- 2-3 картофа
- 1 шепа фиде
- 1 магданоз
- сол и черен пипер по вкус
Начин на приготвяне:
Сложете пилешкото да ври в студена вода. Сложете сол и премахвайте пяната от бульона. Варете приблизително 30-40 минути до полуготовност.
Извадете пилето, прецедете бульона, а пилето обезкостете и накъсайте. Нарежете зеленчуците (лук, морков, картоф) на кубчета. Добавете в бульона и варете около 10 минути
Прибавете фидето и варете още 5-7 мин, докато омекне. Върнете пилето, коригирайте солта и овкусете с магданоз или девесил. Оставете да почине 5 мин и поднесете с препечен хляб.
Виж още: Застройка за пилешка супа
Вариант 2: Домашна пилешка крем супа със застройка
Необходими продукти:
- 300 гр. сварено пилешко месо
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 700 мл. пилешки бульон
- 200 мл. прясно мляко или сметана
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете масло, слагате настърган лук и морков, запържвате 3-4 минути.
Добавете брашното и бъркайте 1-2 мин. Постепенно налейте бульона, като разбърквате, за да няма бучки.
Щом супата заври, намалете огъня, добавете прясното мляко / сметаната и върнете накъсаното месо, оставете да поври 5 мин и премахнете от котлона. Подправете по вкус с подправки и поднесете докато е още топла.
Рецепта 3: Селска пилешка супа
Ето и рецепта за селска домашна пилешка супа с простички съставки и богат вкус:
Виж още: Пилешки дробчета по селски
Съставки:
- 500 г пилешко месо (бутчета, крилца или гръбнак по избор)
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 корен магданоз или пащърнак (по желание)
- 1 малък корен целина (или парче от глава)
- 1 зелена или червена чушка
- 2 картофа
- 1/2 чаена чаша фиде
- сол на вкус
- черен пипер
- чубрица и магданоз (сух или пресен)
- малко олио (около 1 супена лъжица)
Измийте пилешкото и го сложете в тенджера с около 2 литра вода. След като заври, отпенете. Варете на умерен огън около 30 минути.
Нарежете лука на ситно, а останалите зеленчуци на кубчета или полумесеци. Загрейте леко олиото и задушете лука за кратко, после добавете към бульона. Следват морковите, целината, чушката и картофите. Варете около 15 минути.
Когато зеленчуците поомекнат, добавете фидето. Посолете на вкус и добавете черен пипер, чубрица, магданоз.
Когато всичко е добре сварено, може да добавите ситно нарязан пресен магданоз за свежест. При желание може да се сложи и малко лимонов сок или лъжица оцет за леко кисел вкус.
За най-добър резултат сервирайте тази домашна пилешка супа още топла, с резен хляб и малко лют пипер за любителите на пикантните храни.
Съвети за перфектна пилешка супа
- Използвайте домашно пиле, тъй катобульонът ще е по-плътен и ароматен;
- Премахвайте пяната, за кристално чиста супа;
- Добавки според сезона тиквички или гъби, за по-богат вкус;
- Бульонът може да се замразява и да го използвайте за базови супи и ризото.
Изберете предпочитания вариант според настроението, възможностите и вкуса. Всички тези рецепти за домашна пилешка супа са изпитани, здравословни и ще добавят уют на вашата трапеза.
Виж още: Бабина пилешка супа
снимки: личен архив