9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Домашен хляб: с дъх на пшеница и аромат на жътва

Има неща, които се случват бавно, с търпение и със замесване на ръце, а този домашен хляб е точно едно от тях.

В почти всяко семейство, някога, някъде, баба е месела хляб и то не по рецепта от книга, а по памет, по инстинкт.

Днес ще ви припомним онова старо познание, което някога е било част от живота – как се прави истински хляб с мая. Няма нищо сложно, но има едно важно условие, да го направите с внимание. Защото той усеща всичко.

Необходими продукти за един средно голям домашен хляб

  • 500 гр. бяло брашно (или смес по избор)
  • 9 гр. суха мая (или 1/2 кубче прясна мая)
  • 2-3 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 300 мл. топла вода
  • 1 с.л. олио (или зехтин – по желание)

Начин на приготвяне на домашен хляб

Ако използвате суха мая, можете да я добавите директно към брашното. Но ако искате по-богат вкус и по-добро втасване, направете закваска. В купичка смесете маята със захарта и около 100 мл топла (не гореща!) вода.

Разбъркайте и оставете на топло място за около 10 минути, докато маята „се събуди“, ще се появи пяна на повърхността. Това е знак, че маята е активна и готова за работа.

В голяма купа пресейте брашното. Направете кладенче в средата и изсипете втасалата мая (или директно сухата, ако я ползвате така), добавете солта, киселото мляко, олиото и останалата вода. С дървена лъжица или ръка започнете да бъркате.

 

Памук погача​ на конци

Когато се оформи меко тесто, го прехвърлете върху леко набрашнена повърхност и месете около 10-15 минути. Целта е тестото да стане гладко, еластично и леко лепкаво.

Ако е много лепкаво, поръсете с още малко брашно, но не прекалявайте. По-добре е тестото да бъде меко, отколкото сбито. Месенето е важен процес, тук се създава структурата, която ще задържи въздуха и ще направи хляба пухкав.

Оформете тестото на топка и го поставете в леко намаслена купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.

След втасване го извадете внимателно, без да го мачкате, премесете още няколко пъти, и оставете да отпочине за още 10 минути.

Виж още: Празнична питка

Оформете тестото по ваш избор и прехвърлете в подходяща форма за печене. Може да го поставите върху хартия за печене в тава, леко намазнена или поръсена с брашно.

Покрийте отново и оставете за още 30-40 минути на стайна температура. През това време фурната може да загрява на 170 градуса с вентилатор.

След изтичане на времето, печете в предварително загрятата фурна за 30-40 минути. Щом хлябът придобие златиста коричка, това е почти сигурен знак, че е готов.

Извадете и го оставете да се охлади върху решетка, без да покривате с кърпа, така кората ще остане хрупкава.

Да направите домашен хляб не е просто умение, а и уважение към труда, към търпението, към обикновеното, което всъщност е и най-важното. И това, което се получава накрая, е повече от елемент към всяко меню. Често хлябът е основното на една трапеза! Затова си струва да месим. Отново и отново. За да не забравим как ухае истинският дом.

Виж още: Кифлички със сирене

Още от категорията
Последни