Този домашен пухкав кекс е класическо изкушение, което съчетава леснотата на приготрвяне и неповторимия вкус. Съществуват множество варианти за приготвянето му, но днес ще ви представим две изпитани и обичани рецепти: класически пухкав кекс с прясно мляко и двуцветен кекс с какао. И двата варианта са лесни за изпълнение и гарантират отличен резултат.
Вариант 1:
Домашен пухкав кекс с прясно мляко
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 и ½ ч.ч. захар
- ½ ч.ч. олио
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 3 ч.ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч.л. ванилова есенция
- Пудра захар за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
- Добавете олиото и прясното мляко, като продължавате да разбивате.
- Постепенно добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, като разбърквате до получаване на хомогенна смес.
- Добавете ваниловата есенция и разбъркайте отново.
- Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.
Оставете кекса да се охлади, след което го извадете от формата и поръсете с пудра захар по желаете.
Виж още: Пухкави палачинки с прясно мляко
Вариант 2:
Пухкав двуцветен кекс с какао
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 и ½ ч.ч. захар
- ½ ч.ч. олио
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 3 ч.ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2 с.л. какао
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
- Добавете олиото и прясното мляко, като продължавате да разбивате.
- Постепенно добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, и ваниловата есенция, като разбърквате до получаване на хомогенна смес.
- Разделете сместа на две равни части.
- Към едната част добавете какаото и разбъркайте добре.
- В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипвайте последователно по няколко лъжици от бялата и какаовата смес, за да се получи мраморен ефект.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.
След като кексът изстине, го извадете от формата и поръсете с пудра захар за по-голям ефект и сладост.
Със своите лесни за следване стъпки и достъпни съставки, тези рецепти за домашен пухкав кекс са подходящи както за начинаещи, така и за опитни кулинари. Насладете се на аромата и вкуса на домашно приготвения кекс с чаша кафе или чай в приятна компания.
Виж още:
Прасковки от едно време