15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Домашен пухкав кекс​ – 2 варианта

Този домашен пухкав кекс​ е класическо изкушение, което съчетава леснотата на приготрвяне и неповторимия вкус. Съществуват множество варианти за приготвянето му, но днес ще ви представим две изпитани и обичани рецепти: класически пухкав  кекс с прясно мляко и двуцветен кекс с какао. И двата варианта са лесни за изпълнение и гарантират отличен резултат.​

Вариант 1:

Домашен пухкав кекс​ с прясно мляко

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 и ½ ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • Пудра захар за поръсване (по желание)​

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
  2. Добавете олиото и прясното мляко, като продължавате да разбивате.
  3. Постепенно добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, като разбърквате до получаване на хомогенна смес.
  4. Добавете ваниловата есенция и разбъркайте отново.
  5. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс.
  6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.

Оставете кекса да се охлади, след което го извадете от формата и поръсете с пудра захар по желаете.​

Виж още: Пухкави палачинки с прясно мляко

Вариант 2:

Пухкав двуцветен кекс с какао

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 и ½ ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 2 с.л. какао
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
  2. Добавете олиото и прясното мляко, като продължавате да разбивате.
  3. Постепенно добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера, и ваниловата есенция, като разбърквате до получаване на хомогенна смес.
  4. Разделете сместа на две равни части.
  5. Към едната част добавете какаото и разбъркайте добре.
  6. В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипвайте последователно по няколко лъжици от бялата и какаовата смес, за да се получи мраморен ефект.
  7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.

След като кексът изстине, го извадете от формата и поръсете с пудра захар за по-голям ефект и сладост.

Със своите лесни за следване стъпки и достъпни съставки, тези рецепти за домашен пухкав кекс са подходящи както за начинаещи, така и за опитни кулинари. Насладете се на аромата и вкуса на домашно приготвения кекс с чаша кафе или чай в приятна компания.​

Виж още:

Още от категорията
Последни