Рецептата за домашен кекс с ябълки и канела е като щастлива носталгия, към която се връщаме отново и отново, особено есенно време.
Това е един от онези класически десерти, които никога не излизат от мода и въпреки многобройните рецепти, основната остава непроменена.
Добрият ябълков кекс е резултат от перфектния баланс между сполучлив кекс, сладки ябълки и канела, която внася дълбочина и коледен вкус.
Необходими продукти за домашен кекс с ябълки и канела
- 300 г брашно
- 200 г захар
- 125 мл олио
- 3 яйца
- 3 настъргани ябълки
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- щипка сол
- 50 г счукани орехи (по желание)
- 50 мл прясно мляко
- пудра захар за поръсване
Приготвяне на домашен кекс с ябълки и канела
Ябълките се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Добре е да се използват по-ароматни сортове като „Златна превъзходна“ или „Айвания“, които имат естествена сладост и сочност.
В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Към тях постепенно се добавя олиото на тънка струя, като се бърка непрекъснато, за да се получи гладка и кексова смес. След това се налива прясното мляко и отново се разбърква.
В отделен съд се пресяват брашното, бакпулверът, канелата, ванилията и щипката сол. Сухите съставки се прибавят постепенно към течната смес, като се разбърква с шпатула.
Виж още: Домашен пухкав кекс
После се добавят настърганите ябълки и орехите към сместта и всичко се разбърква, така че ябълките да се разпределят равномерно в тестото.
Формата за печене се намазва с олио и поръсва с брашно или се застила с хартия за печене. Готовата смес се изсипва и се заглажда повърхността, а по желание, може да подредите отгоре тънки резени ябълки.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути, в зависимост от формата и дебелината на кексовата смес.
Виж още: Шоколадов сладкиш със специален таен сос
Проверявате готовността с дървен шиш и ако излезе сух, кексът е готов. Когато изстине напълно, се поръсва с пудра захар.
Съвет: Ако желаете по-влажен кекс, добавете 1 настърган морков заедно с ябълките. Той ще направи десерта още по-нежен и сочен, без да променя вкуса. А за по-празничен вариант може да се прибавят стафиди или настъргана портокалова кора, която да внесе свеж цитрусов аромат.
Приготвите ли този домашен кекс с ябълки и канела ще установите едно, че трудно може да ви омръзне, нещо толкова вкусно, при това домашно приготвено.
Виж още: Лесен сладкиш с ябълки и канела
снимка: 123RF

