11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Домашен кекс с ябълки и канела

Рецептата за домашен кекс с ябълки и канела е като щастлива носталгия, към която се връщаме отново и отново, особено есенно време.

Това е един от онези класически десерти, които никога не излизат от мода и въпреки многобройните рецепти, основната остава непроменена.

Добрият ябълков кекс е резултат от перфектния баланс между сполучлив кекс, сладки ябълки и канела, която внася дълбочина и коледен вкус.

Необходими продукти за домашен кекс с ябълки и канела

  • 300 г брашно
  • 200 г захар
  • 125 мл олио
  • 3 яйца
  • 3 настъргани ябълки
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • 50 г счукани орехи (по желание)
  • 50 мл прясно мляко
  • пудра захар за поръсване

Класически кекс

Приготвяне на домашен кекс с ябълки и канела

Ябълките се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Добре е да се използват по-ароматни сортове като „Златна превъзходна“ или „Айвания“, които имат естествена сладост и сочност.

В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Към тях постепенно се добавя олиото на тънка струя, като се бърка непрекъснато, за да се получи гладка и кексова смес. След това се налива прясното мляко и отново се разбърква.

В отделен съд се пресяват брашното, бакпулверът, канелата, ванилията и щипката сол. Сухите съставки се прибавят постепенно към течната смес, като се разбърква с шпатула.

Виж още: Домашен пухкав кекс

После се добавят настърганите ябълки и орехите към сместта и всичко се разбърква, така че ябълките да се разпределят равномерно в тестото.

Формата за печене се намазва с олио и поръсва с брашно или се застила с хартия за печене. Готовата смес се изсипва и се заглажда повърхността, а по желание, може да подредите отгоре тънки резени ябълки.

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути, в зависимост от формата и дебелината на кексовата смес.

Виж още: Шоколадов сладкиш със специален таен сос

Проверявате готовността с дървен шиш и ако излезе сух, кексът е готов. Когато изстине напълно, се поръсва с пудра захар.

Съвет: Ако желаете по-влажен кекс, добавете 1 настърган морков заедно с ябълките. Той ще направи десерта още по-нежен и сочен, без да променя вкуса. А за по-празничен вариант може да се прибавят стафиди или настъргана портокалова кора, която да внесе свеж цитрусов аромат.

Приготвите ли този домашен кекс с ябълки и канела ще установите едно, че трудно може да ви омръзне, нещо толкова вкусно, при това домашно приготвено.

Виж още: Лесен сладкиш с ябълки и канела

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни