Ето една класическа рецепта за гъбен сос, както и някои вариации, с които можете да го адаптирате към вашите предпочитания.
Необходими продукти за гъбения сос:
За да приготвите вкусен гъбен сос, ще ви трябват следните съставки:
- 300 г пресни гъби (печурки, манатарки, кладница или горски гъби)
- 1 малка глава лук (по желание)
- 30 г масло (или зехтин за по-лек вариант)
- 200 мл готварска сметана (или мляко)
- 100 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 1 с.л. брашно (по желание, за сгъстяване)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Почистете гъбит или ги изплакнете набързо под течаща вода, след което ги подсушете и ги нарежете на тънки филийки или кубчета според предпочитанията ви. Нарежете лука на ситно, а ако използвате чесън, го пресовайте или нарежете на малки парченца.
- В тиган загрейте маслото на среден огън. Добавете нарязания лук и запържете за 2-3 минути, докато омекне. Добавете гъбите и гответе около 5-7 минути, докато пуснат водата си и леко се зачервят.
- Ако искате по-гъст сос, добавете брашното и разбъркайте добре за 1-2 минути, докато се запържи леко. Излейте бульона в тигана и разбъркайте, за да се разтвори брашното и да се получи хомогенна смес. Намалете котлона и добавете готварската сметана (или млякото), като разбърквате постоянно. Оставете соса да къкри 5-10 минути, докато се сгъсти.
- Подправете със сол, черен пипер, разбъркайте добре и махнете от котлона. Сосът е готов за сервиране!
С какви ястия върви гъбеният сос?
Гъбеният сос може да се сервира с различни гарнитури и основни ястия:
- Към месо – чудесно допълнение към пилешко, телешко и свинско месо.
- С паста – превръща обикновените спагети в кремообразна вкусотия.
- С картофи – върви отлично с картофено пюре или печени картофи.
- С ориз – за ароматна и сочна гарнитура.
- С печени или задушени зеленчуци – добавя допълнителен вкус към броколи, тиквички и карфиол.
Вариации на рецептата
- Веган вариант – заменете маслото със зехтин или кокосово масло, а сметаната с кокосова или соева алтернатива.
- С вино – добавете 50 мл бяло вино след запържването на гъбите за по-дълбок вкус.
- С топено сирене – разтопете малко топено сирене за допълнителна кремообразност.
- По-лек вариант – използвайте мляко вместо сметана и намалете количеството масло
Гъбеният сос е лесен за приготвяне, но изключително вкусен и подходящ за разнообразни ястия. Той може да бъде кремообразен и мек или по-интензивен на вкус, в зависимост от добавените съставки. С тази рецепта ще можете да направите перфектния гъбен сос за пържоли, който да използвате като гарнитура или основен елемент във вашите ястия.