9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Гръцка разядка с патладжани (Мелидзаносалата)

Понякога най-силните вкусове не идват от сложни рецепти и скъпи продукти, а от земята и огъня, от слънцето, което е зряло в плодовете, от ръцете, които са ги отгледали. И точно такава е тази гръцка разядка с патладжани, по известна като мелидзаносалата, или просто постна салата с патладжани.

С аромат на лято, ухание на печен патладжан, чесън, лимон и зехтин, ястието напомня за вечерите край морето, със семпли, но страшно вкусни разядки.

Всяко семейство в Гърция има своя версия, някои добавят кисело мляко, други майонеза, а трети предпочитат повече чесън и магданоз. В центъра на всичко обаче стои един главен герой – патладжанът, „кехлибареният плод на юга“.

Необходими продукти за 4 порции гръцка разядка с патладжани

  • 3 големи патладжана
  • 4 скилидки чесън (може и повече, по вкус)
  • 4 супени лъжици зехтин (екстра върджин)
  • сокът от 1 среден лимон (или на вкус)
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 супена лъжица оцет
  • 150 гр майонеза (по желание, в оригиналът не присъства)
  • сол по вкус
  • прясно смлян черен пипер
  • пресен магданоз за поръсване (по желание)
  • 2 супени лъжици натрошено сирене фета (по желание, за поднасяне)
  • маслини Каламата за украса

Разядка с патладжан, орехи и сирене

Приготвяне на гръцка разядка с патладжани

За тази рецепта е важно да се използват добре узрели патладжани с лъскава кожа. Те трябва да са без петна и с лека твърдост при натиск, нито прекалено меки, нито груби. Измийте ги добре и подсушете. След това ги надупчете с вилица или остър нож на няколко места. Това ще позволи на парата да излиза по време на печене и ще предотврати пукане.

Най-автентичният начин за приготвяне на тази разядка е печене на жар или директно на скара. Ако това не е възможно, ползвайте фурна с грил функция.

Загрейте фурната до 220 градуса. Подредете патладжаните върху решетка с тава отдолу, за да събира сока.

Печете ги около 35-40 минути, като ги обръщате от време на време. Кожата трябва да почернее, а вътрешността да омекне напълно.

След изваждане ги сложете в купа и покрийте с фолио или кърпа за 10 минути. Това ще улесни обелването им.

Обелете патладжаните внимателно, докато са още топли. Премахнете и по-големите семки, нарежете месестата част на едро и я оставете в цедка за няколко минути, за да се отцеди излишната течност.

Поставете отцедената пулпа в дълбока купа и започнете да я мачкате с вилица или дървена лъжица, не използвайте пасатор, за да се запази грубата текстура и характерът на ястието.

Виж още: Печен патладжан с моцарела

Към патладжана добавете пресования чесън, ситно нарязан червен лук, лимонов сок и малко оцет. Зехтина прибавяйте бавно, на струйка, докато разбърквате.

Посолете и добавете черен пипер на вкус. Ако използвате майонеза, добавете и нея. Най-добре се получава с домашно приготвена.

Опитайте на вкус и коригирайте, може да добавите още лимон, чесън или зехтин. Всяка мелидзаносалата е различна и най-хубавата е тази, която е по ваш вкус!

Съвети за поднасяне na Мелидзаносалата

Разядката се сервира студена или със стайна температура.

Може да я поднесете в купичка, поръсена с наситнен магданоз, капка зехтин и няколко натрошени трохи сирене фета.

Черните маслини придават както визуален акцент, така и солен контраст.

Подходяща е за поднасяне с препечен хляб, препечени филийки, гризини или питки.

Тази гръцка разядка с патладжани съчетава всичко, което търсим в добрата храна – аромат, текстура, свежест, плътност и дълбочина.

В Гърция често се сервира като част от мезе, съвкупност от различни малки блюда, споделяни в компания. И както има една приказка – „вкусната и истинска храна не се яде, тя се преживява“.

Виж още: Рулца от патладжан с доматен сос

Още от категорията
Последни