Гаспачото е традиционна испанска студена супа, която се приготвя основно от сурови зеленчуци и зехтин.
В този вариант обаче, ще ви представим рецепта за гаспачо с печени чушки за допълнителна сладост и лек опушен вкус, които ще надгради класическата рецепта и ще я направи още по-ароматна и апетитна.
Какво представлява гаспачото
Гаспачото произлиза от Андалусия и се сервира охладено в горещите летни месеци. Приготвя се с домати, краставици, чесън, лук, чушки, хляб, зехтин и оцет.
Всички съставки се смилат заедно до гладка консистенция и супата се оставя в хладилник да се охлади добре преди сервиране.
Добавянето на печени чушки придава по-интензивен вкус и прави гаспачото по-богато и меко на аромат. Чушките могат да се изпекат на фурна или на скара до след което се обелват и нарязват. Така, те се смесват с останалите зеленчуци при приготвянето на супата.
Необходими продукти за 4 порции гаспачо с печени чушки:
- 4 големи домата
- 2 печени червени чушки
- 1 краставица
- 1 малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 филии сух хляб
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици винен оцет
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне на гаспачо с печени чушки
Доматите се нарязват на парчета и се поставят в блендер. Добавят се обелените печени чушки, обелената и нарязана краставица, лукът и чесънът.
Хлябът се накисва за кратко във вода след което се отцежда и се добавя към зеленчуците.
Пасират се всички съставки до гладка смес след което се добавят зехтинът и оцетът и се подправя със сол и пипер.
Супата се поставя в хладилник за поне час преди сервиране за да се охлади добре и да се смесят ароматите.
Съвети за сервиране
Гаспачото с печени чушки се сервира студено в купички или чаши гарнирано с нарязани на ситно зеленчуци.
Може да добавите кубчета лед за още по-свеж ефект.
Подходящо е да се поднесе с препечен хляб или крутони.
Гаспачото с печени чушки е чудесен начин да се насладите на традиционната испанска кухня с малко по-интересен и ароматен завършек. Лесно за приготвяне и изключително освежаващо, това ястие е подходящо за летните дни и за всички, които обичат зеленчукови супи със силен характер.
Виж още: Гаспачо с моркови
снимка: Cyclonebill, Wikimedia