22.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Гаспачо с печени чушки

Гаспачото е традиционна испанска студена супа, която се приготвя основно от сурови зеленчуци и зехтин.

В този вариант обаче, ще ви представим рецепта за гаспачо с печени чушки за допълнителна сладост и лек опушен вкус, които ще надгради класическата рецепта и ще я направи още по-ароматна и апетитна.

Какво представлява гаспачото

Гаспачото произлиза от Андалусия и се сервира охладено в горещите летни месеци. Приготвя се с домати, краставици, чесън, лук, чушки, хляб, зехтин и оцет.

Всички съставки се смилат заедно до гладка консистенция и супата се оставя в хладилник да се охлади добре преди сервиране.

Добавянето на печени чушки придава по-интензивен вкус и прави гаспачото по-богато и меко на аромат. Чушките могат да се изпекат на фурна или на скара до след което се обелват и нарязват. Така, те се смесват с останалите зеленчуци при приготвянето на супата.

Необходими продукти за 4 порции гаспачо с печени чушки:

  • 4 големи домата
  • 2 печени червени чушки
  • 1 краставица
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 филии сух хляб
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици винен оцет
  • сол и черен пипер на вкус

Гаспачо: рецепта с традиционен испански вкус

Приготвяне на гаспачо с печени чушки

Доматите се нарязват на парчета и се поставят в блендер. Добавят се обелените печени чушки, обелената и нарязана краставица, лукът и чесънът.

Хлябът се накисва за кратко във вода след което се отцежда и се добавя към зеленчуците.

Пасират се всички съставки до гладка смес след което се добавят зехтинът и оцетът и се подправя със сол и пипер.

Супата се поставя в хладилник за поне час преди сервиране за да се охлади добре и да се смесят ароматите.

Съвети за сервиране

Гаспачото с печени чушки се сервира студено в купички или чаши гарнирано с нарязани на ситно зеленчуци.

Може да добавите кубчета лед за още по-свеж ефект.

Подходящо е да се поднесе с препечен хляб или крутони.

Гаспачото с печени чушки е чудесен начин да се насладите на традиционната испанска кухня с малко по-интересен и ароматен завършек. Лесно за приготвяне и изключително освежаващо, това ястие е подходящо за летните дни и за всички, които обичат зеленчукови супи със силен характер.

Виж още: Гаспачо с моркови

снимка: Cyclonebill, Wikimedia

Още от категорията
Последни