12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Бял сос за пълнени чушки с кисело мляко

Колкото и добре да сте сготвили пълнените чушки, за да се превърнат в наистина завършено ястие, те често имат нужда от финален щрих – най-вкусния бял сос за пълнени чушки с кисело мляко.

Този сос не е просто добавка към чушките, той балансира вкусовете, обогатява ястието и най-сладкото – топи се с хляб.

В следващите редове ще намерите точната рецепта и всички важни стъпки, за да получите перфектен бял сос, гладък, ароматен и без да е пресечен.

Необходими продукти за бял сос за пълнени чушки с кисело мляко

  • 400 г кисело мляко (минимум 3,6% масленост)
  • 3 жълтъка
  • 1-2 с.л. брашно
  • 30 г краве масло
  • 200 мл. бульон (от готвенето на чушките)
  • сол и черен пипер по вкус

Пълнени чушки с бял сос

Приготвяне на бял сос за пълнени чушки с кисело мляко

Киселото мляко трябва да бъде на стайна температура, за да не се пресече при смесването. Яйцата също е добре да престоят извън хладилник поне 15 минути преди използване. Брашното се пресява, за да няма бучки.

В касерола разтопете маслото на слаб огън, добавете брашното и бъркайте постоянно  докато стане светлозлатисто. Постепенно налейте бульона, като не спирате да разбърквате. Получената смес трябва да е гладка и без бучки. Оставете я да къкри 3-4 минути, докато леко се сгъсти.

В отделна купа разбийте жълтъците с киселото мляко и добавете щипка сол и черен пипер. Най-важният момент е да се смесят горещата основа и студената застройка, без да се пресекат яйцата.

Виж още: Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

За целта вземете черпак от топлата смес и постепенно го изсипвайте в купата със застройката, като бъркате енергично. Повторете този процес няколко пъти, докато температурата на киселото мляко и яйцата се уеднакви.

След това върнете сместа в касеролата при непрекъснато бъркане на слаб огън, докато сосът започне леко да се сгъстява.

След като сосът достигне желаната гъстота, свалете от котлона и опитайте на вкус. Ако е необходимо, подправете с още малко сол или черен пипер. Някои хора обичат да сложат щипка индийско орехче за по-фин аромат, но това се добавя на бешамелови сол, който се прави с прясно мляко.

Виж още: Сос за пълнени чушки с кайма и ориз

Заливате пълнените чушки със соса, непосредствено преди сервиране или пък може да го поднесете отделно в сосиера, за да може всеки да добави колкото желае.

Често допускани грешки и как да ги избегнете:

  • Пресичане на яйцата – това се случва, ако горещата смес се добави наведнъж или ако сосът заври, затова темперирайте сместта на слаб огън.
  • Бучки в соса – причината е не добре разбъркано брашно. Използването на телена бъркалка помага за гладка текстура.
  • Прекалено гъст сос – ако сосът стане твърде плътен, може да добавите още малко топъл бульон, докато постигнете желаната консистенция.

За да приготвеите най-вкусния бял сос за пълнени чушки с кисело мляко, както виждате не е достатъчно да смесите всико, важен е и начинът, по който ще го направите – така сосът ще стане по-вкусен и от самите чушки.

Виж още: Пълнени чушки с боб по селски​

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни